Aangepast zoeken

woensdag 21 september 2016

Wijkverpleging loopt nog steeds gevaar door tekort van 180 miljoen

Het is inmiddels al bijna twee jaar hommeles tussen zorgorganisaties en zorgverzekeraars: te weinig geld om de grote vraag naar wijkverpleging aan te kunnen. Meerdermalen heeft ANBO gewezen op dit probleem. “Langer thuiswonende senioren zijn daardoor de klos,” legt directeur-bestuurder Liane den Haan uit. “We hebben zorgverleners en zorgverzekeraars meermaals opgeroepen tot een oplossing te komen. Het is zeer ernstig dat ze er nog steeds niet uit zijn: sommige mensen die bij een bepaalde verzekeraar zitten dreigen nu al tegen een patiëntenstop aan te lopen!”

Zorgbudgetten

Omdat senioren langer thuis kunnen én willen wonen, is er meer vraag naar ondersteuning en zorg thuis. Wanneer er medische zorg nodig is, wordt dat via de zorgverzekeringswet geboden in de vorm van wijkverpleging. Den Haan: “Maar vanwege de toegenomen vraag én de complexiteit van de zorgbehoefte, overschrijden zorgorganisaties de zorgbudgetten die met verzekeraars zijn afgesproken. Er moet dus geld bij, anders moeten een organisatie een patientenstop afkondigen. Maar veel verzekeraars willen geen water bij de wijn doen.

180 miljoen tekort


Volgens brancheorganisatie ActiZ komt de wijkverpleging zo’n 180 miljoen euro tekort. Den Haan: “Daar schrikken wij van. Aan het begin van de zomer is er door vele organisaties een brandbrief gestuurd over dit probleem, waarna gelukkig wat meer zorg werd bijgekocht door verzekeraars. Maar dit blijkt nog onvoldoende.” ANBO vindt dat er echt maximale commitment nodig is van zorgverzekeraars om langer zelfstandig wonen tot een succes te maken. “Wij ondersteunen de oproep van ActiZ om in dialoog tussen aanbieders en verzekeraars tot een sluitend aanbod te komen. Mensen hebben recht op goede zorg.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws