Aangepast zoeken

donderdag 29 september 2016

VVC-team Jan Hendrikstraat houdt internetoplichter aan in Den Haag

Den Haag - Het rechercheteam van Bureau Jan Hendrikstraat dat veel voorkomende criminaliteit onderzoekt hield begin september in België een internetoplichter aan die via een nep-webshop mensen wist op te lichten voor een totaalbedrag van ruim 22.000,-. Hij is op 16 september door de Belgische autoriteiten overgeleverd aan Nederland en inmiddels verhoord.

De recherche startte eind 2014 een onderzoek naar de spreekwoordelijke handel en wandel van de verdachte nadat een aantal aangiftes binnenkwamen van vermoedelijke oplichting door de verdachte. In totaal deden 28 benadeelden aangifte. De manier waarop zij benadeeld waren, was overeenkomstig: de man bood via verschillende websites, waaronder een gefingeerde webshop, telefoons aan onder de normale verkoopprijs. Geïnteresseerde kopers konden online een telefoon bestellen en via iDeal afrekenen. Levering van de telefoon bleef echter uit.

Gaande het onderzoek werd de identiteit van de nu aangehouden verdachte duidelijk waarna het OM toestemming verleende om hem buiten heterdaad aan te houden. De man bleek echter inmiddels in het buitenland te verblijven. Omdat pogingen om hem via familie en zijn advocaat te traceren niets uithaalden, werd een Europees arrestatiebevel uitgegeven.

De verdachte werd op 6 september aangehouden in Brussel en op 16 september overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij is in Nederland voorgeleid aan een rechter-commissaris die hem in bewaring stelde. Hij heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Het onderzoek van het VVC-team gaat onverminderd verder, het team sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

(politie.nl)

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws