Aangepast zoeken

donderdag 29 september 2016

Tussenresultaten onderzoek Holland Outlet Mall (HOM) veelbelovend, VVD voorzichtig positief

De eerste tussenresultaten van de onderzoeken voor de eventuele komst van een Factory Outlet Center in het Woonhart, zijn inmiddels bekend. De Holland Outlet Mall (HOM) zoals het nieuwe winkelcentrum zal gaan heten, kan een belangrijke impuls zijn voor de Zoetermeerse en de regionale economie. Op basis van de eerste tussentijdse onderzoeksuitkomsten is de VVD Zoetermeer voorzichtig enthousiast en positief. De komst van de HOM zorgt mogelijk voor miljoenen extra omzet in de stad, honderden banen in de regio en verminderde leegstand.
Een groot winkelcentrum, vol met de mooiste merken. Bezoekers die van heinde en ver naar Zoetermeer komen. De auto netjes geparkeerd en na het bezoek aan de HOM nog even naar Stadshart om nog even door te shoppen of om wat te drinken en eten. Dat lijkt  het toekomstbeeld na de transformatie van Woonhart tot Holland Outlet Mall. De VVD was dan ook positief verrast door de tussentijdse onderzoeksresultaten. Mocht het er daadwerkelijk van komen, dan verwelkomt Zoetermeer binnenkort 2 miljoen extra bezoekers van buiten de regio, kan het Stadshart rekenen op 20 tot 30 miljoen Euro extra omzet, heeft ook de dorpsstraat een behoorlijke extra omzet én krijgt Zoetermeer er honderden banen bij. Niet alleen in Zoetermeer kunnen de effecten positief zijn, de gehele regio lijkt gebaat bij de komst van de HOM naar Zoetermeer.
Toch blijven er zorgen. Met name op het gebied van verkeer en vervoer. Het eventuele succes van de HOM zorgt ook meteen voor het grootste risico. Duidelijk is geworden dat de huidige infrastructuur rond het huidige Woonhart niet genoeg zal zijn om de extra bezoekers op te vangen. Die structuur was al aan vernieuwing toe, maar de extra uitdaging ligt met name in het scheiden van bezoekers van de HOM en het woon- werkverkeer van de Zoetermeerders. Maar het biedt ook kansen. VVD raadslid Dick Faas vat het als volgt samen: “Fantastisch al die nieuwe bezoekers, maar die mega-verkeersstroom moet niet ten laste zijn van onze inwoners en andere bezoekers. Maar, de aangewezen knelpunten staan nu ook al vaak vast. De komst van de HOM biedt ook de uitgelezen kans om die punten echt goed aan te pakken en de problemen voor eens en voor altijd op te lossen. Datzelfde geldt voor parkeren. Onze inwoners moeten gewoon hun auto kwijt kunnen. Maar bekijk het eens van de andere kant. Door op een nieuwe manier naar parkeren te kijken, kunnen we wellicht de bezoekers van de HOM meteen door het Stadshart leiden door daar een deel van het parkeren te faciliteren.”

Aankomende maandag zal voor het eerste in de Gemeenteraadscommissie worden gesproken over de tussenresultaten van het onderzoek. Partijen hebben dan de mogelijkheid om hun eerste technische en praktische vragen op tafel te leggen. De VVD is enthousiast, maar blijft het hele proces kritisch volgen.

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws