Aangepast zoeken

maandag 12 september 2016

Te veel voorkombare valongelukken onder ouderen

Een derde van de ouderen tussen de 65 en 80 jaar is de afgelopen twee jaar één of zelfs meerdere keren gevallen. “Bij meer dan één op de vier gevallen moest er zelfs medische hulp aan te pas komen,” vult directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO aan. Dit blijkt uit onderzoek dat Novioresearch heeft uitgevoerd in opdracht van de Zilver Wonen Weken. “Het ergste vind ik nog dat zes op de tien (60%) van de deelnemers aangeeft dat de val voorkomen had kunnen worden.”

Een val breekt de zelfredzaamheid

Uit het onderzoek blijkt dat voor ruim een kwart van de slachtoffers de gevolgen ernstig zijn. Den Haan: “Botbreuken en andere verwondingen kunnen de mobiliteit en zelfredzaamheid van senioren ernstig beperken. Traplopen, dingen vastpakken en bukken zijn door de schade aan het lichaam soms niet meer mogelijk. Het spreekt voor zich dat daarmee vallen een bedreiging is voor het zo lang mogelijk –en met plezier- zelfstandig blijven wonen.

Preventie


Veel senioren anticiperen onvoldoende op beperkingen of schatten de risico’s voor een val in huis niet goed in. “Helaas zijn veel valpartijen te voorkomen, door bijvoorbeeld gladde oppervlakten of losse tapijtjes in huis aan te pakken,” legt Den Haan uit. Uit eerder onderzoek van ANBO en Woonz.nl bleek ook dat senioren pas overwegen of ze wel geschikt wonen als het al te laat is: “Ze hebben dan vaak al een beperking. ANBO en de andere partners van de Zilver Wonen Weken zetten zich in valpartijen te voorkomen, en senioren bewust te maken van de risico’s en oplossingen.”

Meer informatie vindt u ook op de ANBO site

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws