Aangepast zoeken

vrijdag 16 september 2016

Paralympische ploeg verbetert medaillescore van Londen 2012

RIO DE JANEIRO – Paralympic TeamNL heeft vandaag officieel het medailletotaal van vier jaar geleden verbetert. De succesvolle Spelen van 2012 leverden 39 medailles op, de tussenstand van Rio 2016 is 47 plakken. Marlou van Rhijn en Jiske Griffioen zorgden op dag 8 voor goud.

Van Rhijn prolongeerde in het Olympisch Stadion haar titel op de 200 meter T44. “Het was geen spectaculaire race, maar wel solide. Ik had vooraf al gezegd dat het hier niet om tijden gaat, maar om titels”, vertelde ze na afloop. “Ik heb vier jaar lang gewerkt om deze titel vast te houden. Dat is gelukt. Ik ben hartstikke blij.”

Voor Griffioen was het haar eerste gouden medaille, na brons en zilver vier jaar geleden. “Het is echt bizar, het voelt onwerkelijk”, zei ze met haar medaille stevig in haar handen. “Ik hou hem vast, om mezelf ervan te overtuigen dat het √©cht waar is. Ik had matchpoint, zie dat Aniek de bal uitslaat en op dat moment wist ik niet wat er allemaal gebeurde. Pas toen de speaker tijdens de huldiging mijn naam omriep, wist ik: het is echt waar.”

Ook het zilver in het tennistoernooi ging naar Nederland, naar Aniek van Koot. Succes was er op dag 8 van de Spelen ook in de wegwedstrijd van het wielrennen. Laura de Vaan (zilver) en Jennette Jansen (brons) zorgden voor dubbel eremetaal bij het handbiken (H5). In dezelfde categorie won Jetze Plat bij de mannen brons. Een derde plaats was er in het zwembad voor Liesette Bruinsma op de 100 meter vrije slag S11.

Tot slot viel er te juichen bij de dressuurruiters. Demi Vermeulen pakte zilver in de individuele proef Grade II, brons was er daar voor Rixt van der Horst. Ook was er een derde plaats in de landenwedstrijd, voor het eerst sinds 2004.


NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws