Aangepast zoeken

maandag 26 september 2016

Oud en Nieuw in het Stadsmuseum Zoetermeer

De tentoonstelling, die nu nog als werktitel ‘Toppers’ heeft en die vanaf medio december te zien is, heeft nu al grote aanhang. Zowel het BankGiro Loterij Fonds als Fonds1818 staan achter dit vernieuwende en eigentijdse project van het Stadsmuseum Zoetermeer.  

Vanaf medio december 2016 toont het Stadsmuseum Zoetermeer een tentoonstelling die terugblikt en vooruit kijkt. Oud en nieuw is het thema. De 5 meest succesvolle tentoonstellingen van de afgelopen jaren worden in een nieuw jasje gepresenteerd. Door het gebruik van verschillende multimedia-technieken wordt de tentoonstelling een ware beleving. Ervaar de AIVD in een ‘escape room’-opstelling, ‘voel de fifties’ en raad welk object je in handen hebt. En ook kasteel Palenstein, dat ooit in Zoetermeer stond, wordt vanuit een hele nieuwe invalshoek benaderd. In de proefopstellingen wordt de mening van het publiek gevraagd.

De tentoonstelling is een proeftuin voor het nieuwe museum, dat eind volgend jaar in het oude stadhuis in het Stadshart zijn deuren opent. Samen met bezoekers en partners onderzoeken we de succesfactoren en de behoeftes. Welke koers slaan we in en hoe gaat het eruitzien?
Het BankGiro Loterij Fonds steunt het project aanzienlijk. Steve Elbers van het Fonds verklaart: “Stadsmuseum Zoetermeer is wellicht klein, maar een van de koplopers op het gebied van participatief verzamelen en actieve betrokkenheid van publiek. Sinds 2009 experimenteert het met werkvormen waarin bewoners worden ervaren als experts en bron van kennis en ervaring. Gevestigd in een historisch pand in de oude dorpskern, gaat het de uitdaging aan om een grotere rol in de stad op zich te nemen en te verhuizen naar een leegstaand pand in het stadshart uit de jaren ‘80. Vijf keer zo groot, neemt het ook letterlijk de ruimte om Zoetermeerders bij elkaar te brengen rond verschillende aspecten van cultuur en lifestyle zoals zij dat zelf beleven. Denk aan onderwerpen als voeding, mode, leisure, muziek en wonen. In een stad waarin museumbezoek niet vanzelfsprekend wordt gewaardeerd, onderzoekt het in ‘Toppers’ behoeftes en succesfactoren. Het museum vormt zo een inspiratiebron voor andere stadsmusea. Het is de verwachting dat het een bijzondere tentoonstelling wordt, die nieuwe input oplevert voor de zoektocht naar vernieuwende museale werkvormen. Met ‘Toppers’ wordt meer dan voorheen een breed publiek bereikt. De uitnodiging aan bewoners om mee te denken en concreet invulling te geven aan het nieuwe museum, ook voor een andere naam, vindt nu al veel enthousiasme in de stad. Door bij de tentoonstelling ook inspiratiebijeenkomsten te organiseren, wordt het nieuwe museum nog meer van allemaal. Daarom hebben wij de intentie om ook aan het nieuwe museum bij te dragen.”  

Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

info@stadsmuseumzoetermeer.nl, www.stadsmuseumzoetermeer.nl

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws