Aangepast zoeken

woensdag 14 september 2016

Goud en driemaal zilver op zesde dag Rio 2016

RIO DE JANEIRO - De zesde dag van de Paralympische Spelen bracht voor TeamNL vier medailles. Kelly van Zon zorgen voor een gouden begin van de dag door haar titel in het damesenkelspel tafeltennis van Londen 2012 te prolongeren. In het zwembad kwamen er 's avonds nog drie zilveren plakken bij. Thijs van Hofweegen pakte op de 400 meter vrije slag zijn eerste Paralympische medaille. Ook Liesette Bruinsma won zilver, op de 100 meter schoolslag. Michael Schoenmaker deed hetzelfde op de 200 meter vrije slag.
Na het laatste punt vloog Van Zon in sneltreinvaart in de armen van haar coach Johan Lieftink. “We hebben er de afgelopen vier jaar keihard samen voor gewerkt. De laatste weken was het ontzettend stressvol, ik ben altijd zenwuwachtig op grote evenementen. Het is nergens voor nodig, maar het gebeurt wel. Het is dan hartstikke fijn om Johan langs het veld te hebben zitten."
De zilveren medaille van Van Hofweegen kwam ook voor hemzelf als een verrassing. In de finale was alleen de Italiaan Francesco Bocciardo sneller. Van Hofweegen zwom in totaal dertien seconden van zijn oude PR af. “Ik had dit nooit verwacht, al helemaal niet met zo’n geweldige tijd. De race was zwaar, op het laatst was het echt volhouden. Ik dacht dat die Cubaan achter me er nog voorbij zou komen, maar dat gebeurde niet. Om als onbekende zwemmer dit te doen, is geweldig.”

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws