Aangepast zoeken

maandag 26 september 2016

Gedenkwaardig Unicef concert DI-RECT op legendarische plek in het Kurhaus25 september stond er een bijzonder concert in de agenda. Benefietconcert DI-RECT voor Unicef in het Kurhaus te Scheveningen ter afsluiting van de Just for Peace week in Den Haag.
Door dit uitverkochte concert kon UNICEF rekenen op een bijdrage van € 10.000.


Di-rect had aan Unicef aangeboden om dit concert op deze legendarische plek te geven.
Maar hoe legendarisch is deze plek? Iedereen weet dat de Rolling Stones op 8 augustus 1964 hun eerste Nederlandse concert gaven in het Kurhaus. Waarschijnlijk ëén van de kortste concerten van de Stones ooit. Slecht vier nummers brachten de Stones die avond voordat de zaal compleet door het publiek werd afgebroken. Vliegende stoelen en politie op het toneel was het resultaat van hun bezoek aan de Kurhaus zaal.

Maar er waren andere grootheden die in deze bijzondere zaal optraden.
Vroeger was dit een concertzaal, waar de zomerconcerten van het Residentie Orkest plaatsvonden, met veel beroemde musici zoals dirigent Carl Schuricht, pianist Vladimir Horowitz en violist Yehudi Menuhin, cellist Marinus Snoeren. Waar nu de naast de zaal gelegen bar is, stond het podium, waar internationale sterren als Maria Callas, Marlene Dietrich, Duke Ellington, Serge Jaroff, Édith Piaf en John Coltrane hebben opgetreden. In de bar hangen nog steeds de portretten van deze en andere beroemdheden.
Nu was het de beurt aan de Haagse meesters van Di-rect. Toen ik binnenkwam stond de zaal al aardig vol. Ook op de balkons stond al veel publiek. De zaal was gehuld in blauw licht en de aanblik van de plafonds met de bijzondere schilderingen was adembenemend.


Om even na acht uur was het zover, de mannen van Di-rect betraden het toneel. Er was vanaf moment ëén een geweldige sfeer in de zaal. Di-rect speelde de nummers van de nieuwe ep die slechts een voorproefje zijn van het nieuwe album wat over niet al te lange tijd het licht zal zien. Di-rect gaat deze week weer de studio in.


Ook speelden ze hun hele rij bekende nummers en hits. En dan ineens zet de band in met het nummer “ Miss you “ van de Rolling Stones. Een wel heel toepasselijk nummer in deze prachtige zetting. De Stones hebben nooit meer opgetreden in deze zaal.

Dan klinkt alleen de gitaar van ons aller Spike van Soest. Dit keer niet akoestische maar op een elektrische gitaar.  Adembenemend getaarspel vult de Kurhaus zaal. Dan zet Marcel in met zijn hartverscheurende stem. “ All in Vain” klinkt bijna heilig in deze zaal. Wat een moment. Harplicht op het toneel en iedereen stil. In zo’n zetting kun je het niet droog houden als dit nummer veel voor je betekend zoals voor mij. Ik ben stil van de performance.

Di-rect zet hier een prachtig optreden neer, waarbij de heren alles geven. Als ik backstage foto’s maak zie ik bijzondere taferelen van mensen die elkaar vasthouden,  met de ogen dicht. Ik ben dus niet de enige die het bijzondere moment en de emotie voelt.


Vlak voor het einde verlaat ik de prachtige zaal. Buiten aangekomen kon ik mij er niet toe aanzetten om gelijk weg te lopen. Een gevoel zei dat het nog niet over was. Ik stond tegen een muurtje geleund tegenover de ingang van de zaal. Het Kurhaus gehuld in mooi licht. Ongelofelijk hoorde ik mijzelf denken. En wat er nu gebeurde was de kers op de legendarische taart.  Achter de muren van het Kurhaus klonk de zang van Marcel Veenendaal met het nummer “Satisfaction’. van de Rolling Stones. Mooier had Di-rect dit concert niet af kunnen sluiten.


Zondagavond avond 25 september 2016 kan de boeken in als een gedenkwaardige avond op een legendarisch plek.

Dank jullie wel Di-rect voor deze wel zeer memorabele avond!

Tekst en foto's Roland WichserNOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws