Aangepast zoeken

maandag 5 september 2016

Eis van 4 jaar cel tegen Zoetermeerse verdachte in grote XTC-zaak

Vijf verdachten in een grote XTC-zaak moesten de afgelopen drie dagen (vanaf 30 augustus) voor de rechter verschijnen. Het ging om een 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel, een 41-jarige man uit Vlaardingen, een 26-jarige man uit Zoetermeer, een man van 26 jaar uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 29-jarige man uit Amsterdam. De 41-jarige man en 29-jarige man worden ook verdacht van witwassen en fraude.

De eisen
Tegen de 34-jarige man eiste het OM vijf jaar cel. Tegen de 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel eiste het OM een celstraf van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
De Zoetermeerder hoorde een celstraf van 48 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen.
De Amsterdammer mag wat betreft het OM ook 48 maanden de cel in, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Tegen de 41-jarige man eiste het OM een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden.


Ontdekking XTC-lab
De zaak kwam aan het rollen toen op 18 november 2014 op de Ambachtshof in Pijnacker een XTC-lab werd aangetroffen in een pand dat werd ontruimd vanwege een huurachterstand. De politie vond MDMA (XTC) en een tabletteermachine die stond ingesteld op het produceren van 873 pillen per minuut. De 34-jarige man was de huurder van het pand. Hij verklaarde dat hij het pand aan anderen beschikbaar had gesteld om daar een tabletteermachine in te plaatsen waarmee XTC-pillen zouden worden gemaakt. Volgens de officieren van justitie is de rol van de 34-jarige man echter groter geweest dan alleen het beschikbaar stellen van zijn loods. Hij is volgens de officieren van justitie ook zelf betrokken geweest bij het maken van pillen. Zo was er in de loods een agenda van de man gevonden waarin aantekeningen stonden die te maken hadden met het produceren van pillen. 


De 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft op zitting bekend een aantal keren in de loods te zijn geweest om MDMA te bewerken om XTC-pillen van te maken. De 41-jarige Vlaardinger is volgens het OM eveneens bij dit XTC-lab betrokken geweest. Op een notitie met productie-aantekeningen was een vingerafdruk van de man gevonden.


Tweede XTC-lab
Het onderzoek naar de verdachten van het XTC-lab in Pijnacker leidde op 5 juni 2015 tot de vondst van nog een XTC-lab, in Lisse. Op die dag werden de 26-jarige Zoetermeerder en de 29-jarige Amsterdammer bij een loods op Meer en Duin in Lisse gezien. Het observatieteam van de politie zag de twee mannen uit de loods komen, waarna één van de twee mannen het stof van zichzelf afklopte en er gevulde tassen in twee auto’s werden gelegd. De mannen reden afzonderlijk van elkaar weg. Nadat één van de mannen bij een pannenkoekenrestaurant een tas aan de eerder genoemde 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel had gegeven, werden de drie verdachten aangehouden. Bij alle drie de verdachten werden in hun auto’s grote hoeveelheden pillen aangetroffen. Dat bleken XTC-pillen te zijn, in totaal 40.000. Naar aanleiding van telefonische contacten tussen één van de drie verdachten en de 41-jarige man uit Vlaardingen, werd ook de Vlaardinger aangehouden.


Witwassen
De 41-jarige man en de Amsterdammer worden ook verdacht van witwassen en fraude. De 41-jarige man heeft volgens het OM geld via zijn drie bedrijven witgewassen. Dat zou hij hebben gedaan door grote contante geldbedragen op de rekeningen van deze bedrijven te storten. Die geldbedragen zijn volgens het OM van strafbare feiten afkomstig. Vervolgens werden die bedragen door de bedrijven als salaris of dividend aan de 41-jarige man uitbetaald. Daarmee leek het alsof de man een legale bron van inkomsten had, terwijl dat volgens het OM dus niet het geval is. Ook zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan het opstellen van een valse werkgeversverklaring waarmee een medeverdachte, de 29-jarige Amsterdammer, een hypotheek had verkregen.


Ernst van de feiten
De officieren van justitie benadrukten in hun strafeisen dat het gebruik van XTC gevaarlijk kan zijn en niet voor niets verboden is. Jaarlijks overlijden meerdere mensen aan het gebruik van XTC. De productie van XTC gaat vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen. Daarmee komt crimineel geld in de bovenwereld terecht en kunnen daders zich een luxe leven veroorloven. Bij de productie van XTC komen afvalstoffen vrij die regelmatig door criminelen in de natuur worden gedumpt. Omdat beide XTC-labs langere tijd in gebruik waren en er grote hoeveelheden XTC-pillen in beslag waren genomen, vonden de officieren van justitie lange gevangenisstraffen aan de orde.

(om.nl)

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws