Aangepast zoeken

maandag 26 september 2016

DeScorpio's Column: Schoonheid is vergankelijk. Zorg dat je meer te bieden hebt

2016
Carla is 19. Ze wil graag tandarts worden. Carla wordt al sinds de lagere school een beetje geplaagd op school. Het is niet echt pesten, maar de opmerkingen die ze naar haar hoofd krijgt zijn ook niet bepaald leuk. Carla is de eerste die toegeeft dat ze niet de mooiste meid van de wereld is, maar moet ze nu echt elke dag horen dat ze dikke wangen en een droge huid heeft? Overgewicht heeft Carla niet meer. Ze is tegenwoordig drie avonden in de week in de sportschool te vinden. Dit doet ze natuurlijk naast haar studie en haar parttime baan. Carla werkt 20 uur per week bij de plaatselijke slijterij. Haar studie moet immers betaald worden en boeken zijn niet gratis.

Gisteren kocht Carla een nieuwe laptop. Ze had er voor gespaard en kon het bedrag in één keer betalen. Zonder gedoe. Carla moest wel een stuiver betalen voor het plastic tasje waarin de laptop gestopt werd. Maar dat vond Carla niet erg. Regels zijn regels! Carla is vriendelijk tegen de bakker bij wie zij iedere morgen haar halfje bruin koopt. Ze zegt goedemorgen, lacht om zijn grapjes en wenst hem een prettige dag. De buschauffeur negeert haar altijd , maar toch groet Carla hem. Dat hoort zo, vind ze. In de supermarkt botst de vakkenvuller per ongeluk tegen haar op. Hij mompelt iets dat op ‘sorry’ lijkt en Carla zegt vriendelijk dat het in orde is. Kan gebeuren, zoiets. De dakloze meneer die ze dagelijks tegenkomt krijgt van haar vandaag een blikje cola en een donut. Geld geven aan daklozen doet ze niet, uit angst dat er drank of drugs mee wordt gekocht. Maar niemand zou honger moeten hebben, zegt Carla altijd.

Samantha is 20. Ze weet nog niet zo goed wat ze wil worden, maar dat maakt niet uit. Actrice, misschien. Of model. Het komt vast wel goed! Samantha is sinds de lagere school vreselijk populair. Alle jongens vinden haar leuk en Samantha wordt bijna dagelijks uit gevraagd door leuke jongens. Helaas ook door jongens die wat minder leuk zijn. Dat is geen probleem, want die negeert Samantha gewoon. Samantha weet donders goed dat ze een lekker ding is. Een mooie gave huid, een slank lijf, grote borsten, prachtige blauwe ogen en golvend blond haar.  Sporten is niet echt nodig, Samantha heeft nu eenmaal een goede stofwisseling. Ze gaat wel af en toe naar de sportschool, maar dat is vooral zodat ze de dikkerds kan uitlachen en kan laten zien hoe goed ze er uit ziet in haar nieuwe yogabroek. Samantha is klaar met school. Ze vindt er niets aan. Werken hoeft ook niet, want ze woont nog bij haar ouders. Ze zit liever met haar vriendinnen te Netflixen of gaat uit met leuke jongens. Die betalen toch alles voor haar.

Gisteren kocht Samantha een nieuwe laptop. Ze had ‘m niet eens echt nodig, maar er lagen nog wat honderdjes verjaardags-geld. Nieuwe make-up had Samantha niet nodig, dus dan maar een laptop. De sukkel die haar de laptop verkocht gaf Samantha twintig procent korting, waarschijnlijk omdat hij dacht dat hij een kans maakte. Loser.  Ze moest wel 5 cent betalen voor het plastic tasje. Hij zei dat het een regel was of zo. Nou, mooi niet! Samantha weet precies hoe ze zulke kerels moet inpalmen. Met een lieve glimlach beet ze even op haar onderlip en plotseling was het tasje gratis.
Die vieze ouwe vent bij de bakker staat haar elke ochtend te versieren, met z’n flauwe grapjes en z’n overdreven aardige gedoe. Samantha negeert hem maar en gooit het geld voor haar croissantjes op de balie. Hij moet niet denken dat hij een kans maakt of zo. De buschauffeur is wel leuk. Die is tenminste charmant en ziet er goed uit. Samantha flirt een beetje met hem, maar ze zou natuurlijk nooit iets met een buschauffeur kunnen beginnen. Samantha heeft liever een tandarts. Of een voetballer. De vakkenvuller botst in de supermarkt tegen haar op en zegt wel 10 keer sorry. Het is best een leuke jongen, dus Samantha geeft hem haar nummer.  Misschien wordt hij later wel tandarts. Of voetballer.  
Gadver, waarom kijkt die vieze zwerver zo naar Samantha? Daar houdt ze niet van. Ze gaat hem ook echt geen geld geven, ga lekker werken voor je geld!
2036
Twintig jaar later is Carla tandarts. Ze heeft een succesvolle praktijk en werkt 32 uur in de week. Dat is eigenlijk voldoende voor Carla om al haar patiënten regelmatig te behandelen en ze vindt het wel prettig op haar 39ste. Haar twee kinderen en haar man zijn haar erg dierbaar en ze brengt graag tijd met hen door. Niet dat Carla een hekel heeft aan haar werk. Integendeel, ze is er gek op. Maar haar gezin en haar vrienden zijn nu eenmaal het allerbelangrijkst. Haar jongste zoon is net kampioen geworden met zijn voetbalteam. Carla begrijpt niet veel van voetbal, maar ze vond het heerlijk om hem te zien stralen. Haar man werkt 40 uur per week, maar Carla is de hoofdkostwinnaar. Dat hindert niet, zegt hij steeds tegen haar. Hij voelt zich niet minder man. Ze zijn gelukkig en zorgen samen dat het huishouden wordt gedaan. Zo hebben Carla en haar man allebei tijd over om leuke dingen te doen. Carla staat nog steeds twee avonden per week in de sportschool. Ze heeft geen droge huid meer en het lijkt wel alsof alle mannen in de sportschool met haar flirten. Carla ziet het ook wel, in de spiegel, dat ze er zeer goed uit ziet voor haar leeftijd. Op het geflirt gaat ze niet in. Het is fijn om complimentjes te krijgen, maar haar man en kinderen zijn alles voor haar. Voor hen is ze graag mooi. Carla is gelukkig.

Samantha verveelt zich kapot. Haar man werkt wel 45 uur per week en is nooit thuis. Hij doet niets in het huishouden, dus Samantha moet alles zelf doen. De kinderen luisteren niet en maken er een zooitje van. Soms lijkt het wel of Samantha de hele dag alleen maar loopt te schreeuwen. Haar stem is dan ’s avonds gewoon schor. Die rotkinderen zouden eens wat beter moeten luisteren. Samantha denkt dat haar man vreemd gaat. Waar zou hij anders moeten zijn in de avonduren? Ze had zich haar 40ste verjaardag heel anders voorgesteld. Hij heeft niet eens een cadeautje voor haar gekocht. Bij hem weg gaan is geen optie. Waar moet ze heen? Samantha heeft niets, geen inkomen, geen diploma, geen werkervaring. Het enige dat ze kan doen is hopen dat hij haar vanavond niet zal slaan. Die klootzak. Naar de sportschool gaat Samantha al lang niet meer. Sporten, daar wordt ze alleen maar moe van. Ja, Samantha is wel een paar kilootjes aangekomen. 36 kilo, om precies te zijn. Haar borsten zijn gaan hangen, haar huid is gerimpeld en make-up draagt ze al lang niet meer. Maar wat maakt het uit? Ze is toch al getrouwd en ze heeft twee van die rotkinderen gebaard. Dan mag je als vrouw wel een beetje uitzakken.  Andere mannen zien haar niet meer staan. Dat is wel jammer, want Samantha mist de aandacht die ze vroeger altijd kreeg. Ze kreeg alles voor elkaar en had de mannen voor het uitkiezen. Nu moet ze genoegen nemen met een leven waarmee ze niet kan leven.
Samantha is ongelukkig.

Schoonheid is vergankelijk. Zorg dat je meer te bieden hebt.
Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws