Op 18 november 2014 is in Pijnacker in een bedrijfspand een professioneel ingericht laboratorium geschikt voor grootschalige productie van xtc-pillen aangetroffen. In het kader van het onderzoek dat op deze ontdekking volgde, is de politie op 5 juni 2015 gestuit op een soortgelijk laboratorium in een bedrijfspand in Lisse. In beide bedrijfspanden is ook een voorraad MDMA (de grondstof voor xtc-pillen) aangetroffen.

Grootschalige productie en voorraad

Na de ontdekking van het laboratorium in Lisse is een aantal mannen als verdachte aangehouden. In de auto’s van enkele van hen werden onder andere grote hoeveelheden xtc-pillen gevonden. In één geval ging het om 26.000 pillen.

Behandeling strafzaak

Op 30 en 31 augustus en 1 september 2016 stonden vijf personen terecht voor de rechtbank Den Haag. Zij werden ervan verdacht op enigerlei wijze betrokken te zijn geweest bij de productie van xtc-pillen in de bedrijfspanden in Pijnacker of Lisse of in beide en xtc-pillen en/of MDMA voorhanden te hebben gehad. Enkele van hen werden ook nog van andere strafbare feiten verdacht. Vandaag heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaken van deze vijf personen.

Straffen op een rijtje

Een nu 42-jarige man uit Zoetermeer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden voor betrokkenheid bij de productie van xtc-pillen in beide bedrijfspanden, voor het voorhanden hebben van MDMA/xtc-pillen, voor witwassen en voor valsheid in geschrift. Het witwassen vond onder andere plaats door geldbedragen met onduidelijke herkomst op een privébankrekening en op bankrekeningen van zijn bedrijven te storten en deze vervolgens rond te pompen.

Een nu 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor betrokkenheid bij de productie van xtc-pillen in de twee bedrijfspanden en voor het voorhanden hebben van MDMA/xtc-pillen. Een nu 26-jarige man uit Zoetermeer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, voor betrokkenheid bij de productie van xtc-pillen in het bedrijfspand in Lisse en voor het voorhanden hebben van MDMA/xtc-pillen.Een nu ook 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, voor betrokkenheid bij de productie van xtc-pillen in het bedrijfspand in Pijnacker en voor het voorhanden hebben van verschillende soorten verdovende middelen. Een nu 29-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, voor het vervoeren van xtc-pillen, voor valsheid in geschrift, voor oplichting van een hypotheekbank en voor witwassen. Bij dit laatste ging het om een valse werkgeversverklaring waarmee deze man uit Amsterdam een hypotheekverstrekker heeft opgelicht. Vervolgens heeft hij met de hypotheeklening een woning gekocht en deze verhuurd, wat witwassen oplevert. Aan de opgelegde voorwaardelijke straffen heeft de rechtbank ook bijzondere voorwaarden verbonden om de veroordeelden ervan te weerhouden in de toekomst wederom strafbare feiten te plegen.

Voorlopige hechtenis

De voorlopige hechtenis van de vijf verdachten was eerder al door de rechtbank geschorst, voor vier van hen tot de einduitspraak. Naar het oordeel van de rechtbank moeten deze vier mannen opnieuw vast komen te zitten.
(rechtspraak.nl)