Aangepast zoeken

donderdag 29 september 2016

ANBO steunt Menzis-pleidooi: liever lagere zorgpremie zónder zorgtoeslag

ANBO is blij met het pleidooi van Menzis-topman Ruben Wenselaar om de zorgtoeslag af te schaffen. “Wij pleiten al jaren voor een lagere, eventueel inkomensafhankelijke zorgpremie, waardoor we kunnen stoppen met het rondpompen van geld voor zorgtoeslag. Zestig procent van de (meerderjarige) Nederlandse bevolking heeft zorgtoeslag, en dat aandeel stijgt jaarlijks. Zo kan inkomensondersteuning niet bedoeld zijn”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Door de nominale premie te verlagen kan de zorgtoeslag afgeschaft worden, zonder dat de concurrentiepositie van de verzekeraars aangetast wordt. Dat is belangrijk omdat de zorgverzekeraars de sleutel in handen hebben voor meer (prijs)transparantie, preventie en een zo hoog mogelijke kwaliteit van de aangeboden zorg. De kosten voor de zorgtoeslag liepen de afgelopen jaren op tot vijf miljard euro. De administratieve lasten die dit met zich meebrengt, zo’n 15 miljoen euro in 2012, zijn daar nog niet in meegerekend.

Politieke haalbaarheid

Omdat de politieke haalbaarheid van het afschaffen van de zorgtoeslag laag is heeft ANBO heeft zich de afgelopen tijd overigens ook gemengd in het debat over de verlaging van het eigen risico. Den Haan: “Wij zien dat er geen politiek draagvlak is voor het afschaffen van de zorgtoeslag. In de eerste versie van het regeerakkoord van Rutte II stond daarover een passage, die haast leidde tot opstand. Toen is het plan fluks gesneuveld. Daarom is een eerste stap het verlagen van het eigen risico. Het belang van het eigen risico is over het algemeen duidelijk, maar we zien dat mensen met een hoge zorgvraag vaak niet ontkomen aan deze kosten. Bovendien werkt een hoog eigen risico zorgmijding in de hand. Een lager eigen risico helpt dan.”

Verkiezingen 2017


ANBO pleit al sinds de verkiezingen van 2012 voor het afschaffen van de zorgtoeslag, en heeft het ook voor de komende verkiezingen - en het daaruit volgende kabinet – als geagendeerd.  Lees ANBO's 21 tips tot 2021

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws