Aangepast zoeken

maandag 19 september 2016

Forever Amy laat Amy Winehouse herleven in het Paard van TrojeVoor Zoetermeernieuws was ik zondagavond bij een wel heel bijzonder optreden van Forever Amy .

In een bijna uitverkochte grote zaal van mijn tweede woonhuis het Paard van Troje stond een optreden op de rol van Forever Amy , de originele  begeleidingsband van wijlen zangeres Amy Winehouse met de nieuwe uit Sicilië afkomstige jazz en soul zangeres Alba Plano.

De zaal stond al snel vol en iets later dan voorzien kwamen de bandleden van Amy Winehouse het podium op. Gelijk was er al groot enthousiasme in de zaal. Daarna komt zangeres Alba Plano het podium op. Zodra de spots vol op deze vrouw staan geloof in bijna mijn eigen ogen niet. En dan heeft ze nog geen noot gezongen. De gelijkenis met de real Amy Winehouse is treffend. Ze zeggen dat ieder mens een dubbelganger op de aardkloot heeft lopen. Die van Amy Winehouse stond een paar meter bij mij vandaan.
Wanneer ze begint te zingen valt mijn mond letterlijk open. Hoe is het mogelijk?. Deze Alba Plano is niet alleen een dubbelgangster maar ook die stem komt zo dicht in de buurt van die van Amy Winehouse dat je ook nog eens je eigen oren niet kan geloven. Daar komt nog bij dat deze dame ook nog eens al de gebaren en bijzonder trekjes van Amy Winehouse met zich mee draagt tijdens het optreden. Haar grote twinkelende ogen, de manier waarop ze danst, haar hoofd en handen beweegt zorgt ervoor dat ik mijn blik op deze vrouw niet los kan laten. En dan is er het moment waarop ze haar hoofd schuin naar achter gooit. Mijn camera klikt als ik dat door de lens zie. Ik kijk op het scherm van mijn camera en denk dit is bizar, dit is Amy. Stil ben ik ervan geworden. De manier van zingen is fenomenaal. Met mijn ogen dicht en de rug tegen het podium kon ik niet anders concluderen dat het Amy Winehouse herself was die hier op het toneel stond. Ik weet dat Amy er niet meer is. Maar met de originele  band en deze zangeres komt Amy Winehouse tot leven. Toen ik naar het publiek keek zag ik bij meer mensen prachtige emoties op de gezichten. Fantastisch wat muziek met mensen kan doen!. Muziek is emotie en dat was duidelijk zichtbaar. Je moet Amy's original band en zangeres Alba Plano zien om het te geloven.
Mijn camera is op de bandleden gericht. Ik neem de gitarist in beeld en op dat moment verschijnt er achter de gitarist op het grote scherm de afbeelding van Amy Winehouse. Ze kijkt recht in mijn lens. Een ongelofelijk magisch moment, klik zegt mijn camera.
Als ze het nummer Valerie  brengt maakt dat het nodige in mij los, een traantje weg pinken voor de veels te jong overleden Amy Winehouse is op zijn plaats in deze prachtige zetting. 

Dan neemt de band afscheid van het publiek. De band laat mij sprakeloos en met stomheid geslagen achter met mijn rug  tegen het toneel. Het duurt even voordat het ook echt binnen komt. Dit was een magisch optreden waarvan ik blij was dat ik er samen met collega concertfotograaf Jerrold Mallee getuigen van mocht zijn. Met dank aan de crew van het Paard van Troje!

Tekst: Roland Wichser

Foto’s ©2016- Roland Wichser

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws