Aangepast zoeken

donderdag 11 augustus 2016

Zoetermeer krijgt primeur parkeerapp Dorpsstraat

De parkeerterreinen rondom de Dorpsstraat zijn een paar geleden voorzien van sensoren en digitale borden. Hierdoor is voor bezoekers aan de Dorpsstraat direct zichtbaar waar nog een vrije parkeerplaats beschikbaar is.

Het bedrijf achter deze sensoren (Nedap) heeft  een app ontwikkeld waarmee je ook kan navigeren op basis van informatie uit deze sensoren. Zo kan je thuis al inplannen hoe je het dichtst mogelijk bij je bestemming kan parkeren. Dit systeem heet van A (beginpunt) naar P (parkeerlocatie) naar B (eindbestemming). De app maakt daarbij gebruik van de beschikbare informatie uit het parkeerverwijssysteem. Het systeem weet waar de bezoeker heen wil en waar deze dan het beste kan parkeren.

Om onderweg te kunnen bepalen of de voorgestelde parkeerplaats nog steeds vrij is wordt gebruik gemaakt van geofencing. Op twee punten in de route is een digitaal ‘hek’ geplaatst waardoor de app een update ophaalt van de beschikbare parkeerplaatsen. Zo ben je ook dichtbij de eindbestemming verzekerd van een betrouwbaar advies.

Als eerste gemeente in Nederland krijgt Zoetermeer de beschikking over deze app. Wethouder Marc Rosier: “Dankzij de app kunnen bezoekers makkelijker een parkeerplaats vinden. Daarnaast worden de plekken ook nog beter benut. Hierdoor wordt de Dorpsstraat nog beter bereikbaar.”

Edwin Siemerink, proposition mananger bij Nedap: “Nedap is trots op deze primeur in Zoetermeer. Samen met de gemeente zorgen wij ervoor dat er nu nog eenvoudiger en in real-time een beschikbare parkeerplaats gevonden kan worden. Hiermee verminderen wij het zoekverkeer en creëren wij een aantrekkelijkere binnenstad.”

De app maakt gebruik van de op de mobiele telefoon aanwezige routeplanners. Aangekomen op de locatie krijgt de gebruiker een scherm met parkeerapps die op de telefoon geïnstalleerd zijn. In de app zijn later ook vergunningen en parkeerproducten te koppelen. Uitbreiding van het systeem naar het Stadshart is op de wat langere termijn ook mogelijk.

De invoering van de app staat gepland voor oktober 2016. De app is dan gratis te downloaden in de Google Play-store en Apple Appstore.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads