WOZ-waarde het hoogst in provincie Utrecht
In de provincie Utrecht is de gemiddelde woningwaarde met 243 duizend euro het hoogst, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 240 en 227 duizend euro. De provincie Groningen heeft met gemiddeld 155 duizend euro per woning de laagste WOZ-waarde. Met een stijging van 3,4 procent was de groei het sterkst in Noord-Holland. Ook in Limburg en Zuid-Holland steeg de WOZ-waarde meer dan gemiddeld. In Gelderland en Groningen bleef de gemiddelde woningwaarde gelijk aan die van 2015.
WOZ-waarde volgt de huizenprijs
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen die op 1 januari van een jaar aanwezig zijn in de woningvoorraad worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde sinds 2016 een stijging laat zien. De WOZ-waarde van woningen ligt nog wel bijna 14 procent onder het niveau van 2010.
De ontwikkelingen van de WOZ-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. Dit heeft meerdere redenen. Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.
(cbs.nl)
0 reacties:
Een reactie posten