Aangepast zoeken

dinsdag 30 augustus 2016

Prachtig en indrukwekkend optreden van Touch of Toto in JJ Music HouseInJJ Music House was er afgelopen weekend een optreden van een coverband met de naam Touch of Toto. Voor Zoetermeernieuws was ik daarbij aanwezig om de muziek en de stemming te pijlen.

Als  liefhebber van o.a. Toto is het niet makkelijk om objectief te blijven.  De nummers van Toto zoals Africa zijn zo mooi dat je dan al snel vergeet om te luisteren of een coverband als Touch of Toto dat wel mooi neer kan zetten zoals het in het origineel is bedoeld.Toto muziek klinkt eenvoudig en ligt lekker in het gehoor, maar de arrangementen van deze wereldberoemde band die ontelbare awards heeft gewonnen zijn complex in uitvoering en samenspel. Een grote uitdaging voor iedere band die zich durft te wagen aan deze fenomenale muziek.Ik heb van Touch of Toto mooie foto’s kunnen maken omdat de band in zijn geheel fotogeniek is en helemaal opgaat in de muziek en de performance. Dat staat als een huis inclusief de zonnebrillen en de hoed achter de piano.

Maar dan de muziek. De band is ervaren en het zijn doorgewinterde muzikanten. De muziek van Toto past de band als een warme jas. Om te horen of de muziek die ze spelen ook volledig gelijkwaardig is aan die van de wereldberoemde    band, ben ik buiten op het terras van JJ music House gaan zitten.
Wat ik daar ervaarde was de ultieme sound waar iedere perfectionistisch coverband naar opzoek is. Ongelofelijk hoe Touch of Toto de muziek van de meesters van het originele  Toto weten te brengen.
De eerste zet klonk goed maar in de tweede zet was de finesse aanwezig die de Totosound nodig heeft. Ik heb dan ook ademloos zitten luisteren naar de zangpartijen van de bandleden. Vooral de frontman / zanger en de background zangeres weten een optreden neer te zetten dat bij mij bewondering deed oogsten. Iedereen die de zangpartijen van Toto kent weet dat ze fantastisch close harmonie zangpartijen in hun nummers hebben. Wat dat betreft stijgt Touch of Toto boven zichzelf uit. Ook beide toetsenisten weten de sound van het origineel perfect neer te zetten. De leadgitarist weet bij mij met zijn prachtige gitaarspel van hoog niveau de gevoelige snaar te raken. De ritmische ondersteuning  van bas, drums en percussie is waarschijnlijk één van de belangrijkste factoren voor de Toto sound. Touch of Toto weet dat ook zoals blijkt wanneer zij het nummer Africa beginnen te spelen. Wat een genot voor je oren.Ik zat op WhatsApp met een vriendin te chatten en besloot om de muziek op te nemen. De reactie was typerend voor wat ik al gevoeld had. “Jeetje dat is Toto” , “Ben jij bij een concert van Toto?’” Ja zei ik. “Nou dat had je dan wel eens mogen zeggen, wist niet eens dat ze in Nederland waren” Waar spelen ze? , HMH?” Ik Nee in JJ music House. “Ja Hoor, Toto speelt daar niet, is het dan een coverband?”. Ik ja. “Neeee” Helemaal stil was het daarna. Daarna heb ik meer geluidsappjes de chat opgestuurd. Dat geeft al aan hoe perfect Touch of Toto de muziek speelt van hun grote helden. Een beter compliment kun je als band niet krijgen. En het aanwezige publiek was daarbij ook nog zeer enthousiast.De band begint in 2017 met een theatertour langs de Nederlandse Theaters. Tijdens deze tour zullen ze de geschiedenis achter Toto vertellen. Veel mensen weten niet dat Toto verantwoordelijk is voor ontelbare wereldhits van andere beroemde artiesten. Dat verhaal zullen ze in het theater gaan vertellen.

De première zal plaatsvinden in het theater in Zutphen op 4 maart 2017. Ik zou zeggen gaat dat zien, je zult er absoluut geen spijt van krijgen.

Fotografie en tekst: Roland Wichser
NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws