Aangepast zoeken

vrijdag 26 augustus 2016

Nationale fietsonderzoek

De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september het grote nationale fietsonderzoek. Door middel van een innovatieve onderzoeksapp wordt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. De resultaten worden gebruikt om ons fietsnetwerk te verbeteren. Zoveel mogelijk mensen worden opgeroepen om mee te doen en de gratis app te downloaden. Op 19 september start de app automatisch met meten.

Nederland is een fietsland met meer fietsen dan inwoners. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. Er is onvoldoende inzicht in het fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek kan daar verandering inbrengen. De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn.

Telweek 2015

Fiets Telweek 2015 was met 50.964 deelnemers een groot succes en leidde al tot de eerste verbeteringen. Zo ontstond een veel beter beeld van plekken waar fietsfiles ontstaan, waarna bijvoorbeeld verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten steden door middel van een actie - specifiek gericht op middelbare scholieren.

Fietst u mee?

Heel Nederland wordt gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Om mee te tellen - en bovendien kans te maken op een gloednieuwe Veloretti designfiets - hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen!

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws