Aangepast zoeken

woensdag 10 augustus 2016

Geld voor huishoudelijke hulp blijft op de plank liggen

Uit onderzoek van de Consumentenbond onder 12 provinciesteden en 24 grote gemeenten blijkt dat bij 85 procent van de onderzochte gemeenten geld voor extra uren huishoudelijke hulp niet wordt besteed. Deze zogenoemde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is door het Rijk in het leven geroepen zodat kwetsbare inwoners die zorg nodig hebben tegen een lager tarief huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Daarnaast moet de regeling zorgen dat werknemers van thuiszorgorganisaties aan het werk blijven. Met name de informatie over deze regeling en hoe men hiervoor in aanmerking kan komen is niet goed vindbaar op gemeentewebsites. Op zeven sites was zelfs helemaal niets vindbaar volgens de Consumentenbond.

Financiële regelingen slecht vindbaar

Dit onderzoek bevestigt eerder ANBO-onderzoek uit 2015. Toen bleek ook al dat met name financiële regelingen bij 63 procent van de gemeenten verbrokkeld op de site staan, er verschillende omschrijvingen gebruikt worden en dat de teksten vol jargon staan. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Dat is zeer kwalijk als je je bedenkt dat vooral mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten hier een beroep op willen doen. Gemeenten moeten simpel en transparant communiceren met hun inwoners. Daar hebben ze recht op!"

Verbeter informatie op websites


ANBO pleitte er dan ook voor de informatie op de gemeentewebsites te verbeteren zodat mensen weten wanneer en hoe zij een beroep op de regeling kunnen doen. Bij de ene gemeente moet je een WMO-indicatie hebben, bij de andere is de toelage alleen voor mensen met een laag inkomen en weer andere gemeenten laten alleen ouderen voor de regeling in aanmerking komen.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads