Aangepast zoeken

zondag 28 augustus 2016

DeScorpio's Column: Pistool in je nek

Een goede vriend van mij houdt zich dagelijks bezig met veiligheid, beroepsmatig maar ook hobbymatig. Hobbymatig met veiligheid bezig zijn klinkt wel een beetje raar. En saai.
De meeste mensen voetballen, maken muziek, lezen boeken, tuinieren of verzamelen koekoeksklokken.
Mijn maat vind daar geen bal aan, aan koekoeksklokken. Hij kan echter wel uren de oren van je kop af lullen over hoe je je koekoeksklokkenverzameling het beste kunt beveiligen.
Doorgaans reageren mensen geagiteerd op hem en wimpelen hem af door te zeggen dat het wel los zal lopen met dieven die het op koekoeksklokken hebben voorzien. Toch ben ik de laatste tijd wat beter naar hem gaan luisteren. Hij heeft mij met zijn onophoudelijke gedram over veiligheid in en om het huis namelijk de ogen geopend. Nonchalance is levensgevaarlijk, naar het schijnt!

In 2015 vonden in totaal maar liefst 65.000 inbraken plaats in Nederland. Slechts 9,4% van die inbraken zijn ‘opgehelderd’, zoals ze dat bij de politie noemen. Mijn eerste reactie bij het lezen van dit soort statistieken is heel hard brullen: “Oh, Nederland heeft 7,4 miljoen huishoudens, dus dat valt nog wel mee!” Maar als jouw woning bij die 65.000 hoort, piep je wel anders.
Mensen die een inbraak hebben meegemaakt, schrikken er dikwijls erg van. Het idee dat onbekende mensen, boeven, met hun handen aan je meest intieme bezittingen hebben gezeten. Het idee dat ze zomaar door je huis hebben gelopen, ongestoord. Het geld dat ze hebben gestolen is nog niet zo erg. Maar de zilveren manchetknopen die van je overgrootvader zijn geweest, de laptop met foto’s van je kinderen, je collectie koekoeksklokken… Dat zijn spullen die voor de meeste mensen emotionele waarde hebben en zeer interessant voor een inbreker zijn. Wat kun je er achteraf aan doen?
Nou, dat blijkt uit het ophelderingspercentage van de politie. 9,4%. Je kunt er dus vrij weinig aan doen.
1 op de tien inbraken wordt opgehelderd. Dat betekent dat er 58.500 inbraken gewoon nooit zijn opgelost. Natuurlijk heeft de verzekering wel een bedrag overgemaakt naar de slachtoffers, maar die koekoeksklokken zijn al lang verpatst voor een paar tientjes. Je moet dus niet wachten tot het gebeurd is, maar het proberen te voorkomen.

Nou, die goede vriend van mij maakt zich dus de hele dag druk over dat soort dingen. Hij loopt iedereen bang te maken met spookverhalen over inbraken en woningovervallen. Dat laatste is een soort inbraak, maar dan terwijl de bewoners van een huis gewoon thuis zijn. De boeven bellen aan met een kutsmoes en duwen doodleuk een pistool in je nek. Ze binden je vast en gaan er van door met je pinpas, je contante geld, je laptop en je koekoeksklokken. Bijna altijd maken ze gebruik van grof geweld en toch zijn de emotionele littekens bij de slachtoffers vele malen groter dan de fysieke.

Genoeg enge verhalen gehoord? Mooi, want ik word er verdrietig van.
Mijn maat zegt dat de oplossing eigenlijk heel makkelijk is.
Is het donker buiten? Dan doe je de deur niet open voor onbekenden.
Wordt er toch aangebeld? Dan spreek je de bezoeker aan door de brievenbus.
Vind je dat onbeleefd? Leg het uit en je zult er achter komen dat een ieder die geen kwaad in de zin heeft je zal begrijpen.
Uiteindelijk is het veel onbeleefder om iemand knock-out te slaan en er met zijn of haar koekoeksklokken vandoor te gaan.
Mijn ouders zijn de 60 al ruim gepasseerd en vallen daarmee in de doelgroep van woningovervallers.
Gelukkig heb ik hen op aandringen van mijn goede, bezorgde vriend overtuigd dat een deurintercomsysteem wellicht een slimmere en simpelere manier was van communiceren met onbekenden die aanbellen op een donkere maandagavond. Dat bespaart de mensen van Opsporing Verzocht weer de moeite van het reconstrueren, dacht ik zo.

Misschien kunnen we de politie in Nederland helpen door hier en daar een alarmsysteem te laten installeren of een beveiligingscamera op te hangen. Wedden dat de inbrekers je koekoeksklokken voortaan lekker laten hangen? Dat ophelderingspercentage van de politie zal bovendien omhoog schieten en mijn maat heeft minder aanleiding om zijn betweterige monologen op ons los te laten.
Iedereen blij!
Behalve de boeven natuurlijk, maar dan hadden ze maar geen boef moeten worden.
Wil je meer informatie?
De politie heeft op internet allerlei tips staan over het voorkomen van inbraken en woningovervallen. Nog steeds op zoek naar meer informatie?
Klik hier eens op:NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws