Aangepast zoeken

zaterdag 20 augustus 2016

DeScorpio's Column: Je kunt er op zitten, ermee gooien, 'm op zolder zetten en er hele avonden naar kijken

Weet je waar ik geen verstand van heb? Gasfornuizen. Gasfornuizen zijn een enigma voor mij.
Weet je waar mijn moeder geen verstand van heeft? Internet. Internet is een enigma voor mijn moeder.

Op een dag belde mijn moeder mij op en vroeg mij of ik haar gasfornuis te koop aan wilde bieden op Marktplaats of zo. Nou, dat wilde ik wel. Ze stuurde me een foto van het apparaat in een email. Dat lukte haar wel, want ze hoefde dan alleen dubbel te klikken op het Outlook logo op haar bureaublad.

Met een foto en wat aanvullende info kon ik net doen of ik verstand had van gasfornuizen, dus plaatste ik een prachtige advertentie op Marktplaats. Dat ging ongeveer zo:
Hij is zo goed als nieuw en ruikt heerlijk.
Je kunt er op zitten, ermee gooien, 'm op zolder zetten en er hele avonden naar kijken.
Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk op koken.
Goed merk, goeie kwaliteit, ziet er keurig uit.
Ophalen graag, want het wordt een drama om zoiets naar het postkantoor te dragen.
Het bleek geen goedkoop gasfornuis te zijn, want hij was van een goed merk. De nieuwwaarde van het apparaat lag op 800 euro, en dat zonder oven! Ik zette het apparaat voor 200 euro op internet en wachtte af.
De eerste reacties druppelden direct al binnen, bijna allemaal zonder interpunctie en met hemeltergend slechte grammatica. Het thema dat in iedere email te ontdekken was, was de prijs van het gasstel. Ik parafraseer maar even met rechtgetrokken grammatica, voor jullie leesplezier!

“Hallo Lou. Ik wil het fornuis wel hebben, alleen de prijs is te hoog. Kan daar iets van af?”, vroeg een mevrouw beleefd.
“50 euro.”, schreef een andere geïnteresseerde bondig.
“Elders op internet staan de gasstellen voor 55 euro.”, wist een meneer me te vertellen.

Natuurlijk heb ik beleefd gereageerd op al deze mailtjes, heb ik uitgelegd dat de vraagprijs slechts 25% van de nieuwwaarde was en dat er ruimte was om te bieden. Een bod doen van 25% van 25% leek mij echter een beetje onzin. Vanzelfsprekend staat het een ieder vrij elders op internet een gasstel voor 55 euro te kopen, zonder mij dat mede te delen.
Zou de meneer in kwestie ook bij de Mercedes dealer gaan vertellen dat zijn buurman een tweedehands Suzuki Alto verkocht voor 800 euro om op die wijze te proberen een spiksplinternieuwe GLC 250 4MATIC Coupé voor hetzelfde geld te ritselen?

Er werd een Pokémon T-shirt aangeboden op Marktplaats. Het kwam uit China ofzo en het bleek niet goed te passen. Je kunt het dan wegsodemieteren, maar je kunt het natuurlijk ook voor een habbekrats aan iemand anders verpatsen. Iedereen blij!
Het shirt stond er op voor 5 magere euro’s. Nou, dat is een mooi prijsje hoor, voor een Pokémon shirt!! Zeker omdat het nieuw en ongedragen in de verpakking zat.
Iemand bood 3 euro. 2 euro minder dan de vraagprijs!
Wat is nou een goede reden om 40% te gaan afdingen op een al spotgoedkoop T-shirt?
Heb je te weinig centjes? Dan ga je geen Pokémon shirt kopen! Heb je het niet zo breed en moet je elk dubbeltje omdraaien? Dan ga je geen Pokémon shirt kopen! Heb je het shirt elders op internet voor 3 euro gezien? Val die mevrouw van het Pokémonshirt van 5 euro daar dan niet mee lastig!

Stel je voor dat je gaat kijken voor een tweedehands auto. Je hebt een advertentie gezien voor een leuk klein wagentje, waarvoor de eigenaar 1500 euro vraagt. Na je proefrit loop je een rondje om de auto en maak je voor jezelf de keuze dat je ‘m graag wilt kopen. Het profiel op de banden is slecht, de V-snaar piept en je ziet dat er een lelijke kras op het portier van de bijrijder zit. Je wijst de verkoper op de tekortkomingen van de auto en doet een bod. “1000 euro.”, zet je laag in, maar lager dan 33% onder de vraagprijs ga je niet zitten. Je bent niet op de kermis in Mickey Mouse-land. “1250 euro.”, zegt de verkoper, want hij vindt 1000 toch wel wat aan de lage kant. Voor een paar tientjes heb je bij de sloop nieuwe banden, die V-snaar is al helemaal de moeite niet en die kras hoort nu eenmaal bij een wat oudere auto. Dat zijn gebruikssporen, vind hij. Je haalt 1200 euro contant uit je zak en zegt: “1200 euro, dan neem ik ‘m meteen mee.”
DAT is afdingen. Zo sluit je deals. Niemand zal dit raar vinden. Grote kans dat de verkoper de 1200 euro aanneemt en de auto aan je verkoopt. Maar inzetten op 25% van de vraagprijs is gewoon onbeschoft als daar geen goede reden voor is.
Het gasfornuis staat nog steeds te koop, maar ik flikker ‘m liever bij het grof vuil dan dat ik mijn moeder in de maling laat nemen. Die heeft namelijk gewoon 800 euro voor dat ding betaald.
Bieden op Marktplaats is leuk en het kan je goedkope spullen opleveren, maar ver onder de waarde bieden heeft geen enkele zin.  Zou je zelf je spullen verkopen voor 25% van wat ze waard zijn?
Nee! Maar deze mensen verwachten het wel van een ander!
Ik ga straks naar de Mercedes-dealer. Tot volgende week!


Lou DeScorpio

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws