Aangepast zoeken

donderdag 11 augustus 2016

Den Haag Kandidaat European Capital of Sport 2021

Samen met ACES Europe heeft de gemeente Den Haag op woensdag 10 augustus bekend gemaakt dat de stad kandidaat is voor European Capital of Sport 2021. Tijdens een persconferentie sprak Rabin Baldewsingh, wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport van Den Haag de officiële kandidaatstelling uit. Bij hem aan tafel zaten Hugo Alonso, general secretary ACES Europe, Mariken Leurs, plv. Directeur Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Erik Lenselink, hoofd sportontwikkeling NOC*NSF en André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten. Gezamenlijk ondersteunen zij het Haagse bid op deze titel in 2021.

Als Den Haag de titel binnenhaalt, is de stad in 2021 een jaar lang Europese hoofdstad van sport. Den Haag zal in dat jaar een groot internationaal sportcongres organiseren en vooraf een uitgebreide sportkalender maken. Dat wil zeggen zoveel mogelijk (breedte)sportactiviteiten en evenementen organiseren, waardoor Den Haag zich voor haar inwoners en voor bezoekers nog meer profileert als Internationale sportstad aan zee.

ACES is de Europese ‘Vereniging van Sport en Gemeenten'. Het doel van ACES is om een groot netwerk van Europese steden te creëren die kennis uitwisselen om ‘sport for all' in Europa naar een hoger niveau te tillen en sparringpartner te zijn voor de EC in het Europese Sportbeleid. De doelen van ACES liggen in het verlengde van de speerpunten van het huidige EU-sportbeleid (participation for all citizens, health, fair play).
Wethouder Baldewsingh: "Het jaar 2021 lijkt nog ver weg, maar dat is het niet. Gekozen worden als European Capital of Sport 2021 zou onze stad en het sportprogramma waar we met veel plezier aan werken een enorme boost kunnen geven. We willen dat sport voor elke Hagenaar in de dagelijkse routine komt, dit kan ons helpen bij dat streven. Daarnaast willen we onze naam als sportstad vol grote evenementen blijven waarmaken na de successen van bijvoorbeeld het WK Hockey en Beachvolleybal."

De procedure werkt vanaf nu als volgt. Tot 30 maart 2017 kunnen steden zich nog aanmelden om naast Lissabon en Den Haag mee te dingen. Er mogen maximaal vijf steden deelnemen. Daarna worden uit de bids twee finalisten gekozen, deze steden worden in oktober bezocht door het comite van ACES. De winnaar wordt in november 2017 bekend gemaakt.

Den Haag wil graag ‘European Capital of Sport 2021' worden om de volgende redenen:

1.      In de sportnota ‘Sport maakt Den Haag sterker 2015-2030' is als doel opgenomen om alle Hagenaars voor 2030 sportief in beweging te brengen ongeacht sexe, leeftijd en afkomst. De kandidatuur voor ‘European Capital of Sport 2021' kan hierop een vliegwieleffect hebben. Haagse burgers en organisaties raken geïnspireerd om deel te nemen aan sport.  


2.  Een mooi focus-punt op de midterm van de looptijd van de sportnota 2015-2030, waardoor Den Haag politiek en maatschappelijk draagvlak behoudt om als gemeente geld te blijven investeren in sport de komende jaren. Dit geldt zowel voor de kandidatuur als voor het krijgen van de titel.  
 
3. Middel om Den Haag internationaal te profileren als internationale sportstad aan zee die ‘sports for all' hoog in het vaandel heeft en daar veel van haar instrumenten op inzet.  

4. Internationale kennisuitwisseling: ACES biedt mogelijkheden om kennis uit te wisselen met andere grote steden in Europa. Daarmee wordt kennisuitwisseling met en leren van good practices uit andere Europese steden met dezelfde uitdagingen, mogelijk op een structurele en duurzame manier. 

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws