Aangepast zoeken

vrijdag 22 juli 2016

Zonder bij geen aardbei

De Groene Cirkel Bijenlandschap, die regionaal campagne voert tegen bijensterfte, heeft een nieuwe website gelanceerd met als hoofdboodschap: iedereen kan en moet meedoen om de bij te beschermen. 'Zonder bij geen aardbei', ook geen koffie en talloze andere voedingsmiddelen trouwens, want uitsterving van de bij bedreigt onze héle voedselketen. Helpen is niet moeilijk!

Stuifmeeltekort

Iedereen kan helpen, zelfs al op de eigen vierkante meter. Zet planten in de tuin of op balkon die bijen aantrekken en zorg voor bloemen van het vroege voorjaar tot het late najaar. In de zomer hebben bijen vaak een stuifmeeltekort. Kies dan bijvoorbeeld voor dahlia, lathyrus (pronkerwt), lobelia, tijm en heide, marjolein, rozemarijn, sedum (vetkruid), cotoneaster (glansmispel), ereprijs, clematis, Sint Janskruid of hortensia.

Nestgelegenheid

Zeventig procent van de bijen nestelt in de grond. Zorg voor zanderige plekjes in de zon, een halve centimeter tussen de stenen is al genoeg. Een 'bijenhotel' waarin bijen eitjes kunnen leggen is zo gemaakt: door gaten te boren in hout of holle (bamboe)stelen te bundelen. En... voor gif zijn heel veel alternatieven. Informatie is te vinden op www.bijenlandschap.nl.

Partners

Op www.bijenlandschap.nl  staat wat u voor bijen kunt doen, en wat de partners van de campagne: overheden, bedrijven als Heineken en Akzo Nobel, Rijkswaterstaat, Naturalis en veel andere betrokkenen, al doen.


0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads