Aangepast zoeken

dinsdag 12 juli 2016

Scandinavië stuurt senioren terug de schoolbanken in

Scandinavische landen overwegen een leerplicht voor senioren. Dat schrijft Trouw vandaag op haar website. Volgens het rapport ´Working life in the Nordic region´ zwerven Noordse senioren zonder doel over de arbeidsmarkt. De verplichte scholing zou gelden voor 60-plussers.

Verplicht opleiding volgen geen goed idee

ANBO ziet niets in dit idee. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “De verantwoordelijkheid voor scholing ligt bij de werkgever en de werknemer. Wel zien we dat oudere werknemers vaak scholing mislopen binnen bedrijven, omdat er onder werkgevers vooroordelen bestaan: dat seniorenscholing niets toevoegt, of dat ouderen moeilijk nieuwe vaardigheden aanleren. Daar moet verandering in komen."

Tweede carrière

Den Haan vervolgt: “Als er al een leerplicht voor senioren komt, moet die rond de veertig worden ingevoerd, in plaats van rond zestig. "Anders heeft het geen zin meer. De leerplicht zorgt ervoor dat mensen een tweede carrière kunnen starten. Ze hebben meestal wel een paar jaar nodig om aan een nieuw beroep te wennen, bij zestig moeten ze al bijna met pensioen."

Vooroordelen bestrijden


Werkloosheid onder vijftig plussers is ook in Nederland een groot probleem. Ongeveer de helft van alle mensen die een WW-uitkering ontvangen is boven de vijftig jaar. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij 68 miljoen wil uittrekken om werkloosheid onder senioren aan te pakken. "Een opleiding volgen is een middel, niet de oplossing. Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt en dat betekent dat eerst de vooroordelen die werkgevers hebben over oudere werknemers bestreden moeten worden”, aldus Den Haan.  

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads