Aangepast zoeken

woensdag 27 juli 2016

Jongeren 'redden' kostbaarheden uit auto's in Scheveningen

Sinds een ruime tien jaar controleren de jongeren van het Scheveningen Preventie Team (SPT) in de zomerweekenden of bezoekers hun auto goed afgesloten hebben. Daarbij kijken ze ook of er kostbare zaken in het zicht liggen. Ligt er iets duurs in een onafgesloten auto, dan roepen ze via hun portofoon een politiebiker op die de spullen naar het bureau overbrengt. Het SPT, herkenbaar aan hun blauwe poloshirts met ‘Preventieteam’ op de rug, wordt gefinancierd door gemeente Den Haag, Beheerskantoor Scheveningen en Holland Casino.

SPT Scheveningen
SPT Scheveningen
Spijkerdure wielrenfiets en volle portemonnee

Aan het begin van een warme zondagmiddag in juli staan de drie parkings Scheveningen Bad, Nieuwe Parklaan en Kurhaus en het parkeerterrein aan het Zwarte Pad al stijf vol. Thomas en Gino zijn met hun zes ‘dienstjaren’ veteranen in het SPT. Enthousiast vertellen ze over wat ze door de jaren heen zoal hebben veiliggesteld uit onafgesloten auto’s. Een spijkerdure wielrenfiets, pinapparatuur ter waarde van 8.000 euro, een portemonnee met 600 euro; de respectievelijke eigenaren waren opgelucht dat hun eigendommen in handen van de politie vielen en niet van gelegenheidsdieven.

SPT Scheveningen

Auto afsluiten schiet erbij in

Na de briefing op het politiebureau door politiebiker Marcel die vandaag de jongeren begeleidt, verspreiden acht SPT’ers zich over de vier parkeercentra. Thomas en Gino zoeven naar de veertiende verdieping van Parking Nieuwe Parklaan. ‘Als mensen parkeren - vaak na een lange, warme rit -, hebben ze haast om op het strand te komen’, vertelt Thomas. ‘Zeker als ze kinderen en veel spullen bij zich hebben, schiet het afsluiten van de auto er nogal eens bij in. Of ze laten een raampje openstaan.’ Onder de onafgesloten auto’s zitten inderdaad opvallend veel auto’s met kinderzitjes. Thomas en Gino kijken of er waardevolle spullen in de auto liggen en of ze zelf de auto op slot kunnen doen. Ze laten een briefje voor de bestuurder achter waarop staat wat er ‘mis’ was met de auto; niet op slot, spullen in het zicht, raam open, sleutel nog in het contact. Op het briefje vinden de eigenaren ook het adres van het bureau als er kostbaarheden uit de onafgesloten auto ‘gered’ zijn.

SPT Scheveningen
SPT Scheveningen

Wiet en mobieltjes

Een enkele keer zien de SPT’ers ook zaken in een auto liggen die (mogelijk) strafbaar zijn: een revolver, een pistool, pakjes met harddrugs. ’Ooit vonden we in een open auto zakken wiet plus een aantal mobieltjes,’ vertelt Gino. ‘We hebben gelijk de politiebiker laten komen. Die was er gelukkig al toen de eigenaar net kwam aanlopen, met vrouw en kinderen.’ ‘Er zijn ook een paar onderzoeken gestart of verder geholpen naar aanleiding van in auto’s gevonden zaken’, vult Marcel aan. Bang dat ze iets gebeurt zijn ze niet. ‘We hebben een noodknop op de porto voor het geval dat,’ legt Gino uit. ‘Dan staan in een mum van tijd meerdere agenten om ons heen.‘
SPT Scheveningen
De rij wachtende auto's voor parking Nieuwe Parklaan

SPT Scheveningen

127 briefjes

Als rond 19.30 uur de meeste strandgangers huiswaarts zijn gekeerd, hebben de acht jongens en meiden van het SPT in totaal  127 briefjes in en op auto’s achtergelaten. In één geval is uit een onafgesloten auto een navigatiesysteem mee naar het politiebureau genomen. ‘Gisteren kwamen er meer kostbare spullen uit auto’s tevoorschijn’, meldt Marcel. Aan het bureau liggen onder andere een draagbaar televisiesysteem, navigatiesystemen en een minitablet op hun eigenaren te wachten.

Tot eind september houden de in totaal 23 jongeren van het SPT nog een oogje in het zeil. Ook houden ze toezicht tijdens het internationale vuurwerkfestival in Scheveningen half augustus.Kijk voor preventietips op politie.nl of op de site van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

SPT ScheveningenSPT Scheveningen

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads