Aangepast zoeken

vrijdag 29 juli 2016

DeScorpio's Column: “Kijk papa, die met die paarse trui heeft rare ogen.”

Ken je dat spelletje op de Nintendo Wii waarin je moet zwaaien met een controller om het digitale mannetje te laten tennissen? Een jaar of 2 geleden speelde ik het spel met m’n destijds 11-jarige dochter. De televisie aan, de meubels opzij geschoven, allebei een controller in de rechterhand en strak geconcentreerd naar het beeld staren. We speelden een dubbelspel, wat inhield dat mijn dochter Chemene en ik met onze poppetjes aan de ene kant van de tennisbaan stonden en er aan de andere kant van het net twee digitale tegenstanders stonden.
De linkse tegenstander had een blauwe shirt, een blanke gelaatskleur en een zwart tennisracket. De rechtse tegenstander had een paars shirt, een bruine gelaatskleur en een wit tennisracket. Mijn dochter zei toen iets wat ik de afgelopen twee jaar vaak heb gebruikt in discussies met allerlei boze mensen. “Kijk papa, die met die paarse trui heeft rare ogen.”

Los van het feit dat die met die paarse trui ook echt rare ogen had, vond ik het een prachtige manier om aan mensen te vertellen dat racisme hopeloos achterhaald is. Generalisatie, discriminatie en racisme zijn drie woorden die verschillende betekenissen hebben, hoewel ze natuurlijk vaak wel iets met elkaar te maken hebben. Het is opmerkelijk te noemen dat politicus Geert Wilders door mensen wordt uitgemaakt voor racist, terwijl hij iets over een groep religieuzen heeft gezegd. Los van iedere discussie over die situatie, is het klinkklare onzin om het woord racisme daarvoor uit de kast te halen.

ra·cis·me (het; o)
1theorie die de superioriteit van een bepaald ras verkondigt
2discriminatie op grond van iemands ras
Een religie is geen ras.

Met name de laatste tijd zien we veel beelden uit de VS waarin burgers afgerost worden door politieagenten. Misschien zijn de Amerikaanse agenten gewoon klootzakken, maar toch... We weten allemaal dat racisme in  de Verenigde Staten een groot probleem is. Rassen staan tegenover elkaar, politie misbruikt macht en bepaalde bevolkingsgroepen worden sterk benadeeld bij sollicitatieprocessen, rechtszaken en in andere situaties.
Wij zijn daar in Nederland toch veel te intelligent en ontwikkeld voor, dacht ik.
Nou, mooi niet.

Een vriendin, moeder van twee jonge kinderen, vertelde mij onlangs dat haar kinderen gepest en uigescholden werden op school. Gepest met hun huidskleur door kinderen van dezelfde leeftijd.

Wat bezielt die pestkoppen? En waarom doet de school niets?
Aanvankelijk geloofde ik haar niet, maar al snel realiseerde ik me dat ik een naïef stuk vreten was. Het zit namelijk zo dat kinderen in de ontwikkeling van hun mening vaak sterk beïnvloed worden door hun ouders. Mijn dochter luistert bijvoorbeeld het liefst naar rock ’n roll, vindt superhelden tof en leest graag. Veel mensen zeggen dat zij een kleine kopie is van haar vader, qua interesses en gedrag.

Dan is het dus niet moeilijk om voor te stellen dat Chemene met een Surinaamse moeder en een Nederlandse vader heel erg gewend is aan allerlei verschillende kleuren mensen. Mijn dochter vindt het dus net zo normaal dat haar vader een lichtere kleur heeft dan haar moeder als dat ze het normaal vind dat haar ene vriendin blond haar heeft en de andere rood haar.
Ze maakt dus sneller onderscheid tussen de blauwe en paarse trui dan tussen de digitale huidskleur van de Wii-poppetjes. Voor mij was dat genoeg om te zeggen: Voor de jongere generatie is ras geen issue!

Waar ik dus al die tijd dacht dat racisme een ouderwets stuk ellende was, begon ik dankzij het gesprek met de moeder van de twee gepeste kinderen  te twijfelen en opende ik mijn ogen. Ik las iets vaker de Facebook-tijdlijnen  van mensen die zich met dit soort zaken bezighouden, inclusief die van de vriendin die me op dit feit wees. Ik ging discussies met haar en anderen aan over het Sinterklaasfeest (lees de geschiedenis voor je er iets over roept) en allerlei andere zaken.

Helaas kan ik concluderen dat racisme niet dood is. Racisme leeft. Het is nog net zo sterk als in de tijd dat Nationaal Socialisten de dienst uit maakten, alleen mensen lopen er schijnheilig over te doen. Racisme is overal. Donkere mensen die zich beter voelen dan lichte mensen. Lichte mensen die zich beter voelen dan donkere mensen. Wat bezielt ons!?
Slavernij is overigens een ander verhaal, want de geschiedenis wijst uit dat mensen ook op grond van religie of nationaliteit als slaaf werden verhandeld. Pas in de 17de eeuw begon dit zich op grond van ras te voltrekken.

Terug naar nu.
Acteur Morgan Freeman heeft in een filmpje op YouTube duidelijk gemaakt dat we moeten kappen met elkaar te beoordelen op grond van huidskleur. Ik ben zo blij dat iemand met zijn populariteit en status een dergelijke  wijze uitspraak heeft gedaan.

Hoewel ik begrijp dat verschillen tussen mensen altijd zullen blijven en dat wij altijd zullen blijven vechten met elkaar, hoop ik dat we bepaalde verschillen kunnen gaan negeren.

Sommige mensen hebben een lichte huid, sommigen hebben een donkere huid. Sommige mensen hebben blond haar, sommigen hebben zwart haar. Sommige mensen hebben een grote neus, sommigen een kleine.

Het zijn allemaal uiterlijke kenmerken en onbelangrijk.
Beoordeel elkaar op grond van gedrag en innerlijk.
Misdraagt iemand zich? Dan is het een ............!.
Heeft verder geen ene fuck te maken met de kleur van zijn of haar grote teen.

Die met die paarse trui had wel rare ogen, dat wel…

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads