Aangepast zoeken

zaterdag 9 juli 2016

DeScorpio's column: Johnny Cash? Nooit van gehoord


Ik krijg het beeld van DJ David Guetta tijdens de opening van het EK voetbal in Frankrijk maar niet uit m’n hoofd. Daar stond hij, omringd door mooie meiden, met z’n koptelefoon op z’n ene oor. Alsof hij aan het mixen was. Alsof hij zonder enige voorbereiding in een DJ-hok ging staan en allerlei nummers met een uiteenlopend BPM (Beats Per Minute) aan elkaar moest rijgen.
We weten allemaal dat er gewoon een USB-stick in z’n laptop geschoven was en dat de vooraf opgenomen muziek via het PA-systeem van het stadion te horen was voor alle voetballiefhebbers.

Wat zou die vent gekost hebben voor zo’n openingsfeestje en hoeveel van de aanwezige toeschouwers zouden  er ook maar een klein beetje enthousiast over zijn geworden? Ik kan me slecht voorstellen dat mensen tegen elkaar hebben gezegd: “Ik heb zin in de opening van het EK vanavond! David Guetta komt computertoontjes aan ons laten horen! Oh ja, en daarna komt er nog een voetbalwedstrijd ook…”

Toch is het zo dat David Guetta het geld zo naar binnen kan harken. Hij verdient Godsgruwelijk veel poen met dat wat hij doet, of je het nu leuk vindt of niet. We leven in een wereld waarin mainstream regeert. Dat komt natuurlijk door de steengoeie marketing-afdelingen van platenmaatschappijen, filmstudios, uitgeverijen, restaurant-ketens en dergelijken. Maar een deel is ook te wijten aan het volggedrag van de mens. Natuurlijk zijn er zat recalcitrante jongens en meisjes die graag tegendraads doen en zijn er gelukkig zat mensen die voor zichzelf denken. Het gros van de wereldbevolking sjokt helaas achter de meute aan.

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Johnny Cash? Nooit van gehoord, maar dat komt misschien omdat ik niet zo van rockmuziek houd.”

Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk mogelijk dat je niet weet wie John Lennon, Frank Sinatra en Roy Orbison zijn. Dat betekent niet meteen dat je een cultuurbarbaar bent, want smaken verschillen en iedereen mag zijn eigen interesses hebben. Maar als je muzikale horizon niet breder is dan het herkennen van de diverse stromingen binnen elektronische muziek en je alle andere stromingen bestempelt als ‘rockmuziek’, moet je misschien aan jezelf bekennen dat je enigszins beperkt bent als het op muziek aan komt.

Ik zeg niet dat iedereen alles maar goed moet vinden, hoor! Er zijn ook muziekstromingen waar ik zelf niet zo van houd. Toch ben ik iemand die interesse toont voor datgene waar mijn vrienden, familie, collega’s en buren enthousiast over zijn. Als mijn Turkse maatje mij laat luisteren naar weer een jaren ’70 hit van Barış Manço, luister ik gewoon. Niet uit beleefdheid, maar uit interesse. Uit nieuwsgierigheid.  Ik vind het goede muziek! Ik zou het zelf niet zo snel opzetten, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn Turkse vocabulaire beperkt blijft tot het eeuwige zomervakantie-niveau (Hava Güzel Bugün!).

Zelf maak ik ook muziek. We noemen het bij ons in de band hardrock en je kunt het zomaar vergelijken met Guns N’ Roses en Bon Jovi. Dat zijn bands die iedereen kent en waar toch wel een heleboel liedjes van in de top 40 hebben gestaan. Toch gaat menigeen er bij het horen van dat stempel (hardrock) van uit dat wij loeizware Deathmetal maken.
Hun reactie luidt dan ook doorgaans: “Oooh, dat gebrul en gegil, daar houd ik niet zo van!”
Als ze dan onverhoopt toch een keer komen kijken in een weekend waarin ik bij hen in de buurt op een podium sta te ‘brullen’, zijn ze aangenaam verrast en zeggen de meeste mensen dat ze het toch wel goed vinden. Vaak kopen ze nog een CD of een shirt ook. Geld moet immers rollen.

Vooroordelen zijn gemaakt om weerlegd te worden. Zo heb ik dus echt geprobeerd om te bedenken dat je niet zomaar top-DJ wordt. Guetta heeft echt wel kwaliteiten die niet uitluitend liggen in zijn zalverige nep-Messias uiterlijk. Hij is een producer van formaat, heeft verstand van wat hij doet en weet een hele generatie te enthousiasmeren.
Ik ben blij voor hem en ja natuurlijk! Ik ben gewoon stikjaloers op hem!
Er zijn heel veel muzikanten, tekenaars, schrijvers, acteurs, toneelspelers, beeldhouwers, tapdansers, ballerina’s, schilders en andere kunstenaars die niet worden gewaardeerd en niet eens een kans krijgen hun kunsten te vertonen.

Ze worden genegeerd door de stropdassen die de dienst uitmaken en dus ook door de schapen die alleen leuk vinden wat hen voorgeschoteld wordt. (Tot ze een keer onverhoopt komen kijken in een weekend waarin ik bij hen in de buurt op een podium sta te ‘brullen’!)

Dat maakt me verdrietig en zorgt er voor dat ik lelijke dingen over David Guetta zeg, als hij niet in de buurt is. Maar ik meen ze niet. Ik gun hem het allerbeste.
Hij begrijpt best dat ik ook maar een mens ben die moet leren leven met mijn eigen middelmatigheid.

Jammer eh, dat het EK is afgelopen?
Lou DeScorpio

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads