Aangepast zoeken

zaterdag 23 juli 2016

DeScorpio's Column: Hoge bomen vangen veel wind

Prince heeft, voor zijn dood,  in een interview gezegd dat hij het niet fijn vond als fans aan hem zaten, met name zijn haar. Ik vond het grappig dat dat nieuws was, want volgens mij vindt niemand het prettig als mensen die ze niet kennen naar hen toe komen lopen om eens lekker te voelen en het kapsel door de war te gooien.

Stel je voor dat je vrolijk door je favoriete supermarkt loopt, op zoek naar de vuilniszakken, koffiefilters en Galia meloenen. Het is een mooie dag en je betrapt jezelf er op dat je een beetje loopt te fluiten terwijl je glimlachend langs de blikjes tonijn loopt.
Plotseling komen er 3 onbekende mensen op je af, het vuur in hun ogen. Je durft te zweren dat je hen nog nooit hebt gezien. Het zijn 2 vrouwen, waarvan de linker iets aan de corpulente kant is, en een man. De zwaarlijvige dame pakt je bij je nek en kin en geeft je een dikke, natte zoen op je wang terwijl de man je bij beide schouders vastpakt en met consumptie in je gezicht staat te schreeuwen dat hij je al jaren geweldig vindt. De andere vrouw staat plotseling achter je en begint met haar handen door je vers gekamde haar te woelen.
Niet liegen, eh? Lijkt dat je een leuke manier om boodschappen te doen?
Wat nou als je je indenkt dat er muzikanten, filmsterren en sporters zijn die geen stap buiten de deur kunnen zetten zonder op dergelijke wijze belaagd te worden door enthousiaste fans?
Prince vond het de eerste paar keer waarschijnlijk wel leuk om zo herkend te worden door de mensen die van zijn muziek genoten. Maar na een tijdje liep hij met beveiliging over straat. ALS hij al over straat ging.
Veel artiesten van dat formaat leiden een kluizenaar-achtig bestaan. Terwijl de platenmaatschappijen hen opjagen méér shows te doen in nog kortere tijd, méér muziek te schrijven, méér in het openbaar te verschijnen en méér interviews te geven, kunnen zij niet meer met hun vrouw en kinderen een ijsje gaan halen zonder een vrachtlading aan handtekeningen uit te delen, te poseren voor selfies en het slachtoffer te zijn van ongewenste aanrakingen en grijpbewegingen.

Niet alleen Beyoncé, Axl Rose, Kanye West en Justin Bieber krijgen kritiek op hun gedrag en uitspraken. Ook filmsterren als Christian Bale, Jennifer Aniston, Charlie Sheen en Alec Baldwin worden genoemd als het om horkerig artiesten-gedrag gaat.
Ik ken hen geen van allen persoonlijk, en natuurlijk is er waar rook is vaak ook vuur.
Maar als je de voormalige Batman in een restaurant ziet zitten met zijn gezin, vind je het dan normaal om met een groep gillend om hem heen te gaan staan? Vind je het normaal om hem aan te raken, zijn kinderen aan te raken en zijn vrouw aan te raken? Selfie hier, aanrakinkje daar.
Oei, Christian Bale wordt boos….
Wat zou jij doen in die situatie? Even je gezin beschermen tegen de grijpgrage handjes toch?

Ik word elk weekend bij m’n billen, ballen, haren en armen gegrepen door enthousiaste, maar ook dronken mensen.  Mijn vriendin accepteert het, ‘omdat het er nu eenmaal bij hoort’. Althans, dat vertellen wij onszelf. Maar het hoort er niet bij. Het is respectloos en opdringerig. Wie vindt het leuk om bij geslachtsdelen gegrepen te worden door vreemden? Ik denk dat er politie-agenten zijn die ’s avonds misselijk thuis komen van alle aangiften en de nare dingen die zij dagelijks meemaken op het gebied van zedenmisdrijven. Maar als je zingt in een bandje is het iets waar je maar aan moet wennen?
Ik hoef maar scheef te kijken en ik ben een arrogante lul die het te hoog in z’n bol heeft.
En dan te bedenken dat ik maar een ‘small fry’ ben. Een nobody op het gebied van muziek.  De Wereld Draait Door negeert mijn band en ik mag nog niet eens de veters strikken van wereldsterren zoals Mick Jagger.
Wat moet die arme man wel niet allemaal hebben meegemaakt?
In veel gevallen leidt de manier waarop ‘wij’ artiesten behandelen tot verval van de muzikant of filmster in kwestie. Elvis Presley, Kurt Cobain, Prince, Amy Winehouse, zelfs Britney Spears, ze zijn allemaal kapot gegaan aan hun eigen roem. Of aan de manier waarop ze zijn behandeld…

Te veel shows achter elkaar, te weinig slaap en teveel complimentjes lieten hen hun grip op de realiteit verliezen. Drugs en alcohol verzachtten de pijn en zorgden er voor dat ze nog even door konden. Net zolang tot ze niet meer door konden….

Maar zodra een muzikant of acteur het in het hoofd haalt om iets te zeggen van het gedrag van fans of journalisten, zijn ze arrogant, onbeleefd en gemeen. Maar we zoeken het dan ook wel op. Één misstap en we drukken er een artikel over! Let op! We houden je in de gaten!

Ik moet steeds denken aan Winger en het nummer ‘Feeding Frenzy’, dat de spijker op de kop slaat.

Hoge bomen vangen veel wind en wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt………..

https://www.youtube.com/watch?v=HgHAdhng5S4

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads