Aangepast zoeken

dinsdag 5 juli 2016

DeScorpio's Column: Aanrandingen tijdens evenementen

Tijdens het Putte i Parken rockfestival in Zweden zijn afgelopen zondag meer dan 20 meisjes aangerand, viel te lezen in diverse kranten. Meer dan 20 meisjes tussen 12 en 18 jaar. Als je nu nog niet van je stoel bent gevallen, weet ik het ook niet meer. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat zoiets gebeurd, ondanks verscherpt politie toezicht?
Als het nou ergens in een steegje was gebeurd, kon ik me voorstellen dat het zich buiten het gezichtsveld van de aanwezige agenten heeft voltrokken en dat men pas naderhand op de hoogte werd gesteld van de smerige wandaden. Maar deze jonge(!!) meisjes werden gewoon te midden van het feestende publiek aangerand.
We hebben het hier, even voor de duidelijkheid, over meisjes van 12.

Vergelijkingen worden meteen getrokken met de voorvallen in Duitsland, waar door een groep mannen een aantal meisjes van 17 en 18 werden aangerand.
Wat bezielt die randdebielen? Zijn dat seksueel gefrustreerde etterbakjes van dezelfde leeftijd als deze meisjes, of zijn het volwassen kerels? Een meer dringende vraag luidt: “Wat gaan we hier aan doen?”

De Zweedse politie heeft polsbandjes laten drukken met een tekstuele waarschuwing erop. Nou, dat zal vast helpen. Ik zie het al helemaal voor me. Een aanrander ziet een meisje van 12, denkt haar eens lekker te kunnen aanranden, maar stopt meteen zodra hij het polsbandje ziet. Flikker toch op. Denk je nu echt dat zo’n lowlife schrikt van een polsbandje met een tekstje erop? Hoe kun je je energie en geld nou in zulke zinloze tierelantijntjes steken?

Laten we het even niet hebben over de politie, want ik kan me voorstellen dat een aanrander het uniform meteen kan spotten en geniepig wacht tot hij zijn slag kan slaan. Laten we het in de plaats daarvan even hebben over de omstanders. Wat doe je als festivalganger als er vlak voor je neus een pre-puber wordt aangerand? Ga je staan kijken? Ga je de politie waarschuwen? Of doe je er zelf iets aan?
Ik kan me toch erg slecht voorstellen dat het de eerste twee opties zullen zijn. Staan kijken is in mijn ogen een misdaad op zich. En tegen de tijd dat jij door het publiek bent heen geworsteld en terug bent met oom agent, zijn er al meer dan 20 meisjes aangerand. Kom op!! Bescherm hen die zichzelf niet kunnen beschermen! Wees een vent! Of een echte vrouw!
Daar hoef je heus geen superheld voor te zijn, hoor. Sociale controle begint bij jezelf.

Ik speel met m’n band meer dan 40 shows per jaar en ik kan je gelukkig vertellen dat er bijna nooit zoiets gebeurd. Over het algemeen zijn muziekfestivals en rock-shows gewoon een vredige boel van plezier makende mensen. Maar er gebeurt wel eens iets. Er wordt wel eens een meisje aangeraakt of een tik uitgedeeld.
Ook muzikanten zien niet alles gebeuren vanaf het podium, maar niet lang geleden heb ik in Amsterdam een show stilgelegd om een aanrander op zijn gedrag aan te spreken. De beveiliging was al snel ter plekke en de dader werd verwijderd, terwijl het slachtoffer en haar vriendin dankbaar applaudiseerde.
Hoewel het kwaad al was geschied, vind ik het belangrijk dat er meteen actie wordt ondernomen. Dat scheelt een hoop gejank en geouwehoer, de volgende dag in de krant. Nu is mijn band niet groot en bekend genoeg om er een artikel over te schrijven in de Telegraaf, maar een aanranding is een aanranding en een feit is een feit.

Mijn dochter wordt komende vrijdag 13. Ze zit op kickboxen.
Ik wens haar potentiële aanrander alvast beterschap toe, als je begrijpt wat ik bedoel….
Lou DeScorpio

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads