Aangepast zoeken

woensdag 22 juni 2016

SP: Geen eigen risico basisverzekering voor Zoetermeerders met laag inkomen

De gemeente kent al enkele jaren een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen (tot 120% van het wettelijk sociaal minimum). Voordeel van deze collectieve zorgverzekering is dat de premie lager is dan wanneer de mensen zelf een zorgverzekering zouden afsluiten via een van de zorgaanbieders. De SP ziet graag dat voor 2017 voor de basisverzekering het eigen risico is afgekocht, zodat er geen eigen risico betaald moet worden als zorg niet vergoed wordt. Nu bestaat deze mogelijkheid alleen in combinatie met aanvullende verzekeringen, waardoor mensen die aan een basisverzekering voldoende hebben niet goedkoper uit zijn met de collectieve zorgverzekering die de gemeente heeft afgesloten.

De SP doet dit voorstel in het kader van armoedebestrijding. Het college heeft het streven om te behoren tot de top 3 steden als het gaat om armoedebestrijding. Het wegnemen van het eigen risico voor mensen met een laag inkomen heeft twee positieve effecten. Mensen zullen de nodige zorg niet mijden vanwege de kosten en men heeft op deze wijze weer wat meer te besteden.

Dit voorstel past ook goed in het landelijk streven van de SP om te komen tot één nationaal zorgfonds, waarbij het eigen risico in zijn geheel komt te vervallen. Lokaal kunnen wij in ieder geval alvast regelen dat deze drempel voor mensen met een laag inkomen komt te vervallen.


Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Enkele jaren geleden was het eigen risico al afgekocht vanaf de basisverzekering. Toen loonde het ook echt voor mensen om te kiezen voor de gemeentelijke collectieve zorgverzekering. Nu loont het alleen nog voor mensen die aanvullende verzekeringen afsluiten. Denkt men met alleen een basisverzekering af te kunnen dan kunnen zij net zo goed elders een zorgverzekering afsluiten. Met dit voorstel zorgen we ervoor dat mensen de zorg niet gaan mijden, doordat zij anders een boete moeten betalen als zij gebruik maken van de zorg. Daarnaast zorgt het voorstel er tevens voor dat het besteedbaar inkomen weer met enkele honderden euro’s stijgt. Kortom, een voorstel dat geheel past in de ambitie om te behoren tot de top 3 steden wat betreft armoedebestrijding.”

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads