Aangepast zoeken

maandag 27 juni 2016

Rechter: houd rekening met inwonende mantelzorger

In dagblad Trouw staat vandaag een uitgebreid artikel en reportage over de heer Verschoor (53) en zijn moeder. Samen met ANBO heeft deze mantelzorger zijn gemeente voor de rechter gedaagd, omdat die een traplift niet wilde vergoeden. En met succes: de rechter vindt dat de gemeente de traplift moet vergoeden.

Toegewezen woning

De heer Verschoor is bij zijn moeder ingetrokken om haar mantelzorg te verlenen. Hun woning werd door de woningcorporatie gesloopt, en dus wees de gemeente een nieuwe woning aan. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, licht toe dat het om een bijzondere zaak gaat: “De door de gemeente aangewezen woning voldeed niet aan de behoeften van zowel moeder als zoon Verschoor. En dat laatste is bijzonder: de rechter zegt dat gemeenten in hun Wmo-besluiten rekening moeten houden met inwonende mantelzorgers.”

Woning schiet te kort

Mevrouw Verschoor is als gevolg van parkinson slecht ter been. Haar woning moet daarom toegankelijk zijn voor rollator en scootmobiel. Volgens moeder en zoon voldeed de door de gemeente aangeboden woning niet op dat vlak. Den Haan: “Maar wat deze zaak bijzonder maakt is dat ook de positie van de inwonende mantelzorger een rol speelt. In hun inmiddels gesloopte woning had de zoon kantoor- en opslagruimte voor zijn werkzaamheden als bouwvakker. In de door de gemeente aangeboden woning was die ruimte er niet. De woning schoot dus te kort.”

Rechtszaak


Moeder en zoon zijn toen op eigen initiatief naar een andere woning verhuisd, die wel genoeg ruimte bood maar dan wel een traplift nodig had (net als de gesloopte woning). De gemeente was niet van plan die traplift te vergoeden. Maar de Verschoors lieten het er niet bij zitten en zijn met hulp van ANBO naar de rechter gestapt. Liesbeth Boerwinkel, die vanuit ANBO de heer Verschoor vertegenwoordigde: “De rechter heeft de gemeente opgedragen de traplift te vergoeden. Daarnaast wees de rechtbank er specifiek op dat de gemeente in het aanbieden van een passende woning rekening moet houden met niet alleen de hulpbehoevende, maar ook met inwonende mantelzorgers.”

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads