Aangepast zoeken

vrijdag 17 juni 2016

Parkeren en hoeveelheid verkeer kunnen met nieuwe Outlet in Stadshart een enorm probleem worden

De Zoetermeerse politiek buigt zich momenteel over plannen voor een outlet op de plek van het Woonhart. In Roermond is sinds 2001 een outlet te vinden in het centrum van de stad. Het CDA besloot hier een kijkje te gaan nemen om te bestuderen wat de gevolgen van de outlet voor Roermond zijn - en wat Zoetermeer zou kunnen verwachten.

De wethouder van economische zaken, Angely Waajen, en de CDA-fractieleden Wim Kemp en Marij Cox leidden ons rond. De outlet in Roermond trekt jaarlijks meer bezoekers dan de Efteling. Dat is goed te merken bij aankomst, want het vinden van een parkeerplek bleek tijdrovend. De wethouder legde uit dat er een plan ligt voor de bouw van een grote parkeergarage door de exploitant van de outlet. Ook de ontsluitingswegen naar de outlet moeten nog worden aangepakt.

Ondanks de grote drukte in de stad is Roermond blij met de outlet: 2500 mensen werken in de outlet en de levendigheid in de binnenstad is toegenomen.  Roermond heeft geïnvesteerd in een goede en mooie voetgangerszone tussen de outlet en de historische binnenstad van Roermond. Een kwart van alle bezoekers aan de outlet maakt hier gebruik van en bezoekt ook de binnenstad met haar sfeervolle straatjes, gezellige pleinen, historische kathedraal en prachtige huizen ontworpen door Pierre Cuypers (de architect van onder meer het Centraal Station in Amsterdam woonde in Roermond).

De outlet is nieuw gebouwd, maar de oorspronkelijke gebouwen van de voormalige militaire kazerne zijn geïntegreerd. De outlet heeft een Disneyland-achtige uitstraling. Aanvankelijk waren de winkeliers in de binnenstad tegen de komst van de outlet. Inmiddels is dat beeld gedraaid, want door de outlet is hun omzet toegenomen. Volgens wethouder Waajen komt dit omdat het aanbod van de outlet het aanbod in de binnenstad elkaar goed aanvult. Roermond is zo succesvol omdat zowel de outlet op respectievelijk nummer 1 en twee staan in de lijst van beste winkelgebieden in Nederland. De gemeente investeert dan ook flink in de binnenstad. Daarbij komt dat binnen een straal van anderhalf uur rijden, 25 miljoen mensen wonen en ontbreekt het aan concurrentie van andere outlets in de omgeving. Het CDA heeft veel opgestoken van het werkbezoek en zal deze nieuwe kennis gebruiken om voor Zoetermeer het beste besluit te nemen wanneer de plannen voor een outlet in de stad worden besproken.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads