Aangepast zoeken

maandag 20 juni 2016

Door sensortechnologie veiliger thuis

Er komt steeds meer technisch vernuft op de markt om te helpen bij het langer zelfstandig wonen. ‘Domotica’, zoals technische en digitale hulpmiddelen in huis ook wel worden genoemd, worden ook in het snel vergrijzende Nederland ontwikkeld. Een reportage van RTL Nieuws richt zich op sensoren die Philips heeft gemaakt om ouderen op afstand te kunnen volgen in hun huis. “Vooral bij mensen die beginnen te dementeren zijn dit soort hulpmiddelen prettig,” licht Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO toe. “Er is al ontzettend veel mogelijk; zo kunnen zorginstanties, mantelzorgers en ouderen nog beter op de veiligheid letten.”

Domotica heeft vele toepassingen

Den Haan: “Hoewel de sensoren uit de reportage vooral helpen bij het zien of er beweging is in huis, is dat maar het topje van de ijsberg. Domotica kunnen helpen bij het controleren van de temperatuur in de kamers, checken of er geen problemen zijn met elektriciteit en ook automatisch waarschuwingen afgeven wanneer er iets niet in de haak is.” De RTL journalist vroeg ANBO of er geen zorgen waren over privacy. “Maar het gebruik van domotica is altijd in goed overleg en dus niet onder dwang. Veel clienten vinden het juist prettig als zorginstellingen of mantelzorgers een extra steun hebben om op afstand een oogje in het zijl te houden.”

Ook langer zelfstandig thuis met domotica


“Je hoeft niet dementerend te zijn om veel voordelen te hebben aan domotica,” vervolgt Den Haan. ”Verschillende technische snufjes kunnen je goed helpen om langer zelfstandig én veilig te blijven wonen. Denk aan een camera met monitor om te zien wie er aan de deur staat zonder dat je open hoeft te doen, elektrisch verstelbare hoogte van de keuken en het met stemcommando’s bedienen van elektronica. Nog een prachtig high-tech hulpmiddel is een mobiel GPS-alarm dat je altijd kan indrukken om mantelzorgers of hulpdiensten te alarmeren met ingebouwde bewegingssensor. Soms klinkt het een beetje futuristisch, maar de ontwikkelingen gaan razend snel. ANBO juicht dat toe: zo kunnen de komende 20 jaar flinke stappen worden gezet om langer zelfstandig wonen makkelijker te maken.”

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads