Aangepast zoeken

vrijdag 24 juni 2016

DeScorpio's Column: Babbeltrucs, slechte camera's en ouderen zonder internet

Een paar dagen geleden las ik op zoetermeernieuws.nl dat een hoogbejaarde man het slachtoffer is geworden van een babbeltruc. Drie ongure figuren deden of er een vlek op de jas van de man zat en wisten zo de beurs van de 92-jarige heer te jatten. De pincode? Die hadden ze op slinkse wijze al genoteerd, door goed te kijken op het moment dat de man zijn boodschapjes aan het betalen was.

De fabrikant van de pinautomaten, de supermarkten en andere winkels en natuurlijk de beveiligingsbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van deze winkels hebben allerlei maatregelen genomen om dit soort boeven zo weinig mogelijk gelegenheid te geven hun misdaden te plegen. Beveiligingscamera’s waar je niks aan hebt omdat de resolutie zo slecht is dat de dader met geen mogelijkheid te herkennen is (zie afbeelding), hekwerken die alleen brave burgers tegenhouden, toetsen die afgeschermd zijn voor pottenkijkers met een plastic scherm, zodat mensen met grote handen de knopjes nauwelijks kunnen indrukken en natuurlijk de alarmpoortjes die om de haverklap onderhevig zijn aan een storing, zodat niemand het alarmsignaal nog serieus neemt.


Het zijn maatregelen die leuk verzonnen zijn, maar iets minder goed in de praktijk zijn gebracht. Ondertussen richten de boeven hun pijlen steeds meer op bejaarden, want de Nederlandse burger wordt steeds opstandiger en is geneigd het recht in eigen hand te nemen.
“Als ze mijn portemonnee  proberen te rollen, breek ik hun arm!”, hoorde ik iemand brullen op een plek waar zakkenrollers actief waren.
Je weet wel, zo’n plek waar een bordje hangt met de mededeling dat mensen op hun spullen moeten letten, waardoor iedereen even aan z’n portemonnee voelt. De zakkenrollers zien waar de beurs zit en zijn zo ervaren en getraind dat ze ‘m kunnen rollen zonder dat het slachtoffer het merkt.

Woningovervallen, babbeltrucs en de ouderwetse straatroof zijn steeds normaler aan het worden in Nederland. Zoals ik zojuist al zei zijn het vaak de ouderen die er aan moeten geloven, simpelweg omdat ze wat naïever zijn dan de opstandige dertigers en veertigers. 30 jaar geleden gebeurden dit soort dingen immers nauwelijks!
We klagen er graag over, want we zijn Nederlanders. We hebben zelfs allerlei oplossingen verzonnen, maar er komt niets van terecht zolang we die ideeën alleen tegen elkaar uit de doeken doen. Laten we eerlijk zijn, de camerabeelden van de pinautomaat waar de rekening van de 92-jarige man is leeg getrokken zijn praktisch waardeloos. Waarom investeert de bank niet in een wat beter camerasysteem?

Of gaan we nu voorbij aan het echte probleem?
Hoe hoog is de pakkans? Hoe groot is de kans dat omstanders het opnemen voor de 92-jarige man?
Als de boeven worden opgepakt, wat gebeurt er dan met hen? Krijgen ze een tik op de vingers? Worden ze, indien ze niet beschikken over een Nederlands paspoort,  teruggestuurd naar het land van herkomst? Wordt er van uit gegaan dat ze daar braaf blijven?. Het zijn allemaal interessante vragen waar ik slechts een speculatief antwoord op kan geven, maar me dunkt dat u dat zelf ook wel kunt.
In mijn optiek is er slechts één oplossing die wij zelf kunnen bewerkstelligen!
Een voorlichtingsavond, georganiseerd om de brave burgers van ons land bewust te maken van de verschillende babbeltrucs die gebruikt worden.
Ik hoor het u al zeggen: “Dat staat toch allemaal gewoon op internet!?”
Klopt ja! Het is allemaal te vinden met een simpele Google-opdracht.
Maar wanneer was de laatste keer dat uw kindloze, 92-jarige buurman op het internet zat te surfen?

Aangezien we kunnen wachten tot we een ons wegen en we eigenlijk al weten dat de plaatselijke en/of nationale overheid toch geen avond zal gaan organiseren, stel ik voor om deze week allemaal een bejaard familielid of oudere buur te waarschuwen voor babbeltrucs.
Als we allemaal ons steentje bijdragen, maken we het de boeven steeds moeilijker en kunnen we Nederland steeds veiliger maken!
Lou DeScorpio

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads