Aangepast zoeken

woensdag 22 juni 2016

CU/SGP vragen over “Uitruk op maat” bij de brandweer

Jarenlang was in heel Nederland bij branden de inzet van tankautospuiten met 6 man (de TS6) de standaard. Zodra er een brandmelding was, werd er uitgerukt met een volledig uitgeruste wagen met een bevelvoerder, een chauffeur/pompbediende en 4 manschappen. De laatste jaren zijn steeds meer regio’s bezig met “uitruk op maat”. Dit houdt in dat bij kleinere incidenten maar 2 of 4 brandweerlieden worden ingezet. De brandweer is getraind om met minimaal 6 brandweerlieden een brandend pand binnen te gaan. Als er voor andersoortige meldingen 2 of 4 brandweerlieden uitrukken en er wordt toch bijvoorbeeld brand in een huis aangetroffen, moet de bevelvoerder beslissen om naar binnen te gaan, vindt hij het te gevaarlijk dan doet hij dit niet. Zij zullen eerst moeten wachten op versterking voordat zij een brandend pand kunnen betreden. Veel brandweermannen zullen de drang voelen een brandend huis binnen te gaan om mensen te redden, terwijl dit onverantwoord is als ze met 2 of 4 man zijn. Omdat de omstanders wel verwachten dat de brandweer adequaat ingrijpt en levens probeert te redden, kan het niet betreden van een huis leiden tot agressie. En voor slachtoffers van een brand in een huis kan het fatale gevolgen hebben.

Vergelijkbare situaties als voorbeeld: 20 mei 2016 brand in Hellevoetsluis. 2 doden, 1e autospuit met 2 personen. Januari 2015 brand in Almere. 1 dode en 1 zwaar gewonde en 4 brandweermensen licht gewond. Hier was de 1e autospuit met 4 personen.

Mensen van de vrijwillige brandweerkorpsen, de vakbonden en de Vereniging Brandweervrijwilligers (VBV) vinden de risico’s van “uitruk op maat” groot. Want hoe weet je van tevoren hoe groot een brand wordt? De meldkamer kan dit vaak helemaal niet beoordelen. Die moet afgaan op de melder die mogelijk in paniek heeft gebeld. Hierdoor kunnen verkeerde inschattingen worden gemaakt, met alle mogelijke gevolgen van dien voor brandweerlieden en burgers. Ook de Veiligheidsregio Haaglanden, waar Zoetermeer onder valt, heeft het voornemen om te starten met de “uitruk op maat”. Dit houdt in dat de kazernes Pijnacker, Leidschenveen en Oosterheem overdag 8 personen op de kazerne hebben en ’s avonds en zondag 6 personen.

Het vrijwillig- en beroepspersoneel van de operationele dienst van deze kazernes is geen voorstander voor deze vorm van “uitruk op maat” en is bezorgd voor de eventuele gevolgen. Uit onderzoek van het tv-programma Een Vandaag in januari van dit jaar blijkt dat 69% van de vrijwillige- en beroepsbrandweerlieden de variabele voertuigbezetting als gevolg van “uitruk op maat” een slechte zaak vindt. 40% van hen is van mening dat hierdoor de veiligheid voor burgers in gevaar gaat komen.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft in de uitzending van 18 januari 2016 van Een Vandaag aangegeven dat als de variabele voertuigbezetting het effect is van bezuinigingen je fout bezig bent. Je weet bij een brand nooit wat je tegenkomt. Als je mensen moet gaan redden dan moet je dit doen met 6 personen en niet met 4. Aldus Prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

De bovengenoemde ontwikkeling baart ons zorgen en daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Is de gemeente Zoetermeer op de hoogte van deze plannen van de Veiligheidsregio Haaglanden?
2. In hoeverre is burgemeester Aptroot betrokken bij het besluit van de Veiligheidsregio Haaglanden om in 2016 te beginnen met “uitruk op maat”?
3. Wat is het standpunt van burgemeester Aptroot over de “uitruk op maat” aanpak?
4. Hoe beoordeelt burgemeester Aptroot de risico’s van de “uitruk op maat” aanpak voor de brandweerlieden en de inwoners van Zoetermeer?
5. Is burgermeester Aptroot ervan op de hoogte dat soms maar 1 autospuit met 4 brandweerlieden een stad met 124.000 inwoners moet bewaken? Dit is het geval als het hulpverleningsvoertuig van Oosterheem en de autospuit van Stadshart samen een uitruk hebben. Een autospuit met 4 brandweerlieden is deels operationeel en niet volledig operationeel zo als in de zorgnormering staat voorgeschreven.
6. Weet burgemeester Aptroot dat bij brand altijd een 2e autospuit met 6 personen vanuit een andere gemeente moet komen als de autospuit Oosterheem uitrukt met 4 personen en de autospuit Stadshart met 6 personen een andere inzet heeft?
7. Is het bekend dat een autospuit van buiten de gemeente nooit binnen de zorgnormering opkomst tijd ter plaatse kan zijn. Wat is de reden van de ogenschijnlijke beperkte bezetting van de posten?
8. Hoe denkt het College de veiligheid van de inwoners van Zoetermeer te waarborgen als “uitruk op maat” wordt ingevoerd in de Veiligheidsregio Haaglanden?
9. Wanneer is de Veiligheidsregio Haaglanden van plan te starten met deze vorm van “uitruk op maat”?
10. Wanneer deze proef een succes is zal dit een besparing opleveren. Is het College van plan om deze meevaller op een andere manier in te zetten om de veiligheid van inwoners in Zoetermeer te vergroten?
11. Is het bij burgemeester Aptroot bekend dat de kazerne Oosterheem bij onderbezetting in de regio altijd als eerste buiten dienst wordt gezet? Dit komt geregeld voor. Na Den Haag heeft Zoetermeer de meeste inzetten in de regio. Waarom wordt de personele tekorten niet verdeeld in de regio? In de eerste maanden van het jaar is het al 3 keer voorgekomen dat er maar 1 tankautospuit in de gemeente was voor een brand in een woning, de 2e autospuit moest van buiten de gemeente komen.

Fractie ChristenUnie-SGP

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads