Aangepast zoeken

dinsdag 7 juni 2016

ANBO lanceert voorstel om pensioenkorting te voorkomen

Pensioenkorting is onnodig, onwenselijk en schadelijk. Dat schrijft ANBO in een gezamenlijke brief samen met de KNVG, NVOG, NOOM, PCOB en de Unie KBO aan de Tweede Kamer. Woensdag 8 juni komt de vaste Kamercommissie bijeen voor overleg over pensioenonderwerpen. Een van de onderwerpen is de dreigende pensioenkorting voor 2017 en de jaren daarna.

Korting opschorten

Bij gepensioneerden groeit de verontwaardiging en boosheid over het uitblijven van adequate overheidsmaatregelen om kortingen te voorkomen. ANBO pleit in haar voorstel om kortingen op te schorten zo lang het huidige beleid van Europese Centrale Bank (ECB) van kracht is en de rente kunstmatig laag wordt gehouden. Mocht de rente in twee jaar aantrekken dan vindt er geen korting plaats. Mocht de rente niet aangetrokken zijn, dan kan de korting die oorspronkelijk over tien jaar wordt uitgesmeerd plaatsvinden in acht jaar. Dus als een pensioenfonds de korting 2 jaar opschort, wordt de kortingsperiode na 2 jaar niet 10 maar 8 jaar.

Koopkracht van gepensioneerden onder druk


Uit het koopkrachtonderzoek van ANBO (2015) blijkt dat gepensioneerden er sinds 2008 zes keer harder op achteruit zijn gegaan dan werkenden. Uit verschillende peilingen en onderzoeken blijkt dat steeds meer gepensioneerden moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Eventuele kortingen vanaf 2017 zullen hoe dan ook een flinke negatieve impact hebben op de koopkracht van gepensioneerden.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads