Aangepast zoeken

dinsdag 24 mei 2016

Woonbeleid zet zorgbehoevende senior klem

Wetgeving die bedoeld is om scheefwonen tegen te gaan, zorgt ervoor dat senioren met een laag inkomen niet voor een zorgwoning in aanmerking komen. “Daardoor moeten senioren met een sterke zorgbehoefte, die eigenlijk nog gezond genoeg zijn om zelfstandig te blijven wonen, zich toch op laten nemen in een verpleeghuis,” legt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO uit. “De wetgeving schiet hier duidelijk tekort. De visie van dit kabinet op langer zelfstandig wonen komt onder steeds groter wordende druk te staan zolang minister Blok van Wonen zijn beleid niet aanpast.” Onderzoeksprogramma De Monitor schreef over dit probleem.

Vraag en aanbod

Uit onderzoek van ANBO en Ipso Facto bleek eerder al dat gemeenten grote tekorten van seniorenwoningen voorzien. Dat terwijl vanwege de vergrijzing en het overheidsbeleid er steeds meer vraag voor dit type woningen zal komen. Den Haan: “Dan is het natuurlijk erg gek dat er juist leegstand is bij zorgwoningen. Er zijn wooncorporaties met een voorraad leegstaande geschikte woningen, maar senioren met lage inkomens komen daar niet voor in aanmerking." Dat komt door een regel van minister Blok: ‘passend toewijzen’. Dat is een maatregel om onder meer overheidsuitgaven aan huursubsidie in te dammen. Je mag enkel een huis toegewezen krijgen als je inkomen hoog genoeg is. Daardoor zijn de gemiddeld duurdere zorgwoningen buiten het bereik van senioren met lage inkomens. "Dit knelpunt moet weggewerkt worden.”

Van Rijn en Blok

Den Haan: “De kosten voor opname in een verpleeghuis zijn hoger dan huurtoeslag voor senioren om in een zorgwoning te wonen. Maar de kosten voor zorg komen op het bordje van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezonheid) en de kosten voor huurtoeslag op het bordje van minister Blok (Wonen). Niet zo vreemd dus dat de woonminister niet zo graag een uitzondering maakt voor deze groep en ze naar het verpleeghuis doorverwijst. Maar dat zorgt voor hogere maatschappelijke kosten. Daarom vindt ANBO dat de bewindslieden de koppen bijeen moeten steken om dit vraagstuk aan te pakken.”

Luister naar een interview over dit onderwerp op radio 1 (00:34:33 – 00:42:11) met ANBO-woordvoerder Joeri Veen.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads