Aangepast zoeken

zondag 15 mei 2016

Werkloosheid oudere werkzoekenden dramatisch’

Het aantal werkzoekenden en langdurig werklozen daalt. Maar er zijn ook minder banen en de werkloosheid onder oudere werkzoekenden blijft dramatisch. Dat blijkt uit onlangs door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) gepubliceerde cijfers van het eerste kwartaal van 2016 over werkloosheid en werkgelegenheid.

Nog meer investeren

Het aantal langdurig werkzoekenden is vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar gedaald met 57.000 naar 232.000. De afname is vooral te zien –van 45 naar 35 procent- bij 25-45-jarigen die langer dan een jaar op zoek zijn naar werk. Werkzoekenden van middelbare leeftijd en ouderen blijven achter. Het percentage werkzoekende 45-plussers dat al langer dan een jaar zonder baan zit, is nu 59 procent en nauwelijks lager dan een jaar geleden.
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het is een trend die we al langer zien. Ouderen vinden moeilijk aansluiting op de arbeidsmarkt. Bovendien is het nieuwe ontstane werk, waar jongeren een baan vinden, vaak op basis van tijdelijke (flex-)contracten of voor zzp-ers. De langdurige werkloosheid onder ouderen is en blijft dramatisch. Het kabinet moet nog meer investeren in gerichte maatregelen.“

Baanvinders overtreft baanverliezers


Volgens het CBS vonden in het eerste kwartaal van 2016 124.000 werkzoekenden een baan en verloren 98.000 werkenden hun baan. Het aantal baanvinders overtreft de baanverliezers sinds het tweede kwartaal van 2014. Het totaal aantal werklozen stond in het eerste kwartaal op 604.000, dat is 6,4 procent van de beroepsbevolking..

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads