Aangepast zoeken

dinsdag 17 mei 2016

Vandaag IDAHOT in Nederland

Vandaag is het alweer de 16e internationale dag tegen homofobie, bifobie, trans- en interseksefobie (IDAHOT). In Nederland vieren we de dag met een estafette van activiteiten door het hele land onder het motto ‘Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’. Ook ANBO en Roze 50+ spreken zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie en genderexpressie veelkleurig mogen zijn.

De activiteiten in Nederland weerspiegelen de breedte van de beweging: de sportalliantie Gelijk Spel verwelkomt in Amsterdam het grootste LHBT sporttoernooi van Europa, de ouderenalliantie Roze 50+ organiseert diverse wandelingen en ontmoetingen tussen jong en oud door het hele land. In Utrecht wordt de eerste Walk of Love georganiseerd en in Hoorn en Amsterdam vinden speciale IDAHOT-wakes plaats. Daarnaast wordt er gedanst, lanceert de scholenalliantie de toolkit ‘roze gezinnen welkom op school’ en beleven diverse films hun première.

Meedoen

Graag nodigen wij u uit ook mee te doen. En dat is simpel: onder de hashtag #IDAHOT2016 vragen we heel Nederland om ‘jezelfies’ te maken onder het motto ‘Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’. Gebruik daarbij de ‘jezelfieslogan’, die te vinden is op de website van IDAHOT. Of stuur uw foto naar info@idahot.nl, dan maken wij een digitale poster voor u. Deze kunt u inzetten via social media, op uw website of binnen uw organisatie. Wij gebruiken het beeld graag om te retweeten en/of te delen om zo de veelkleurigheid van onze samenleving te vieren.

Waarom is internationale dag zo belangrijk?

Wereldwijd hebben 81 landen homoseksualiteit strafbaar gesteld, dit betekent dat 40 procent van de wereldbevolking, ruim 2,8 miljard mensen, niet vrij zijn in hun partnerkeuze. Miljoenen homo’s, lesbiennes en biseksuelen leven zo continu in angst. In 10 landen staat de doodstraf op homoseksualiteit en in veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de genderidentiteit van transgenders of worden mensen gedwongen medisch behandeld. Seksuele minderheden hebben wereldwijd te maken met stigmatisering, politiegeweld, overheidsrepressie, aanvallen en geweld. Hun meest basale mensenrechten worden dagelijks geschonden. En ook in Nederland is nog veel te winnen.

Platform Nederland


Wereldwijd wordt IDAHOT sinds 2004 gevierd en inmiddels doen ruim 130 landen mee. In Nederland organiseert het IDAHOT-platform dit jaar voor het eerst gezamenlijk activiteiten. Daarbij spreekt een keur aan prominenten, waaronder Roze 50+ ambassadeurs en betrokkenen zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie, gender identiteit en expressie veelkleurig mogen zijn. Kijk voor meer achtergrondinformatie en activiteiten op www.idahot.nl.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads