Aangepast zoeken

maandag 23 mei 2016

Sluiswachtershuisje Leidschendam in oude glorie hersteld

Met een feestelijke bijeenkomst is op 19 mei 2016 het sluiswachtershuisje in Leidschendam geopend. Het monumentale pand is aan de binnen- en buitenkant gerestaureerd. Bij de opening waren gedeputeerde verkeer en vervoer Floor Vermeulen en wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg Frank Rozenberg aanwezig.


In het Rijn-Schiekanaal tussen Voorschoten en Den Haag ligt de Sluis Leidschendam. In oktober 2015 is de provincie gestart met de restauratie van het nabijgelegen sluiswachtershuisje op het Sluisplein.

Toekomstbestendig

In het rijksmonument werken de medewerkers voor de bediening van de sluis. Restauratie van het pand was hard nodig om het weer in oude glorie te herstellen en te behouden voor de toekomst.
Gedeputeerde Floor Vermeulen: "Met de restauratie blijft het sluizencomplex in Leidschendam niet alleen een knooppunt voor verkeer over weg en water, maar ook een parel voor Leidschendam. De provincie heeft hier niet voor niets stevig in geïnvesteerd."

Wethouder Frank Rozenberg: “Dank aan de bewoners en de bedrijven voor hun geduld tijdens de werkzaamheden. We zijn trots op dit mooie plekje van Leidschendam-Voorburg. Het sluisgebied met het gerestaureerde sluiswachtershuisje is daarmee een icoon in onze gemeente.”

Werkzaamheden

De leien dakbedekking is vervangen en het houtwerk binnen en buiten het monument is hersteld en opnieuw geschilderd. Daarnaast is het hardsteen en metselwerk gerepareerd en heeft de provincie de ornamenten hersteld. De binnenkant van het gebouw is gemoderniseerd. Vanwege de ligging en monumentale status zijn de werkzaamheden in afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg uitgevoerd.

Groot onderhoud sluis

De restauratie van het sluiswachtershuisje was het eerste gedeelte van het groot onderhoud aan de sluis. Begin mei is de provincie gestart met de werkzaamheden aan de aandrijvingen van de sluisdeuren en schuiven.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads