Aangepast zoeken

maandag 23 mei 2016

Reggaester Alpha Blondy brengt boodschap van vrede in het Paard van TrojeReggaester Alpha Blondy stond zondag op het podium in het Paard van Troje. Zoetermeernieuws was daarbij aanwezig en peilde de stemming.

Alpha Blondy, echte naam Seydou Koné is een Ivoriaanse reggaezanger. Hij is zeer bekend in West-Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Hij studeerde Engels aan het Hunter College in New York, en later volgde hij het programma "Amerikaanse taal" aan de Universiteit van Columbia. Deze studie maakte hij echter niet af. Zijn familie zorgde ervoor dat hij voor een periode van een jaar in een inrichting terechtkwam, als gevolg van de invloed die het rastageloof op hem had.

Alpha Blondy die, voordat hij reggae maakte, hield van bands als The Beatles en Pink Floyd, werd volledig geïnspireerd door de songs van Bob Marley. Hij coverde diverse songs van Marley in het Frans.
Als de begeleidingsband Solar System begint te spelen is de stemming in het Paard van Troje al opperbest. Als de Reggaemeester zelf opkomt in een  kleurrijke  fluwelen jas barst het publiek uit in juichen. Vanaf het eerste nummer beginnen de bezoekers in het Paard te dansen. Bijna niemand staat meer stil. Sommigen wiegen met gesloten ogen op de heartbeat van de Solar System heen en weer en anderen gaan volledig uit hun dak en laten zich meevoeren op de aanstekelijk ritmes. Er hangt zelfs een wietlucht van een enkeling die stiekem een blowtje rookt.Ik sta vooraan tegen het podium en zie van dichtbij de emoties van Alpha Blondy als hij zijn boodschap laat horen. Hij gaat helemaal op in zijn teksten en staat een groot deel van de tijd (net als Bob Marley) met de ogen dicht en grijpt ook regelmatig naar zijn hoofd. Bijzonder om te zien hoe een Reggaeartiest zich inleeft in zijn eigen muziek en teksten.

Voordat hij aan zijn nummer "Peace in Liberia" begint roept hij op tot vrede. Islamieten hebben niet het recht om Joden te doden. Joden hebben niet het recht om Islamieten te doden. Niemand heeft het recht om een medemens te doden uit de naam van welke God dan ook". Daarna begint hij aan een lange waslijst van landen waar op dit moment oorlog  is. Hij roept "Peace in Irak, Peace in Afghanistan, Peace in Syrië, Peace in Libië enz. Het lijkt een oneindige lijst. Zijn optreden doet je beseffen hoeveel oorlog er op dit moment in de wereld  is. Hij laat net als bij al zijn optredens horen dat het genoeg is geweest. Oorlog moet stoppen. Net als Bob Marley is deze man de boodschapper van Vrede, Gelijkheid en Liefde. Zijn boodschap is hard en duidelijk. Hij weet met die boodschap zijn publiek keer op keer te beroeren.

Wanneer ik mij verplaats door de zaal voelt het als een heel warm bad. Iedereen laat zich meevoeren door deze man. Ik besef mij dat dit wederom een heel bijzondere avond is.

Alpha Blondy is met zijn manier van optreden net zo bijzonder als Bob Marley en diens zoon Julian, en zijn concerten zijn een genot om bij te wonen.

De Reggae optredens in het Paard van Troje zijn iedere keer weer bijzonder. Binnenkort zal ALBOROSIE op het podium van het Paard van Troje staan.

Tekst en fotografie: Roland Wichser
www.rolandwichser.nl

Meer foto's optreden ALPHA BLONDY hier

NOS NIEUWS

OMROEP WEST

RTL Nieuws