Aangepast zoeken

woensdag 4 mei 2016

Nieuwe vragen ZO! over bloemenverbod bij oorlogsmonument in Zoetermeer

Geacht college, Zó! Zoetermeer stelde op 30 april jongstleden schriftelijke vragen over het verbod om bloemen neer te leggen bij het oorlogsmonument. Vandaag lezen wij in het AD: 'een ondernemer die geregeld zijn overtollige rouwboeketten bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark neerlegde heeft voor wat ophef gezorgd' en '

De vragen van Zó Zoetermeer staan in geen enkele relatie tot de plechtigheden op 4 mei, maar komen voort uit onvrede van een ondernemer die door de gemeente is aangesproken'. Zó! Zoetermeer vindt het nogal merkwaardige uitspraken. Begrafenisondernemers hebben - voor zover wij kunnen nagaan - er geen enkel belang bij om bloemstukken te verplaatsen van het uitvaartcentrum/crematorium naar een andere locatie, anders dan op verzoek van de nabestaanden of de overledene. Nabestaanden kunnen er b.v. ook voor kiezen om de bloemen mee naar huis te nemen of in het uitvaartcentrum te laten. Hoe er sprake kan zijn van overtolligheid is ons een raadsel. Verder is het niet waar dat onze vragen voortkomen uit de onvrede van een ondernemer die door de gemeente is aangesproken.

Nadat Zó! Zoetermeer van het verbod hoorde, hebben wij zelf navraag gedaan en vervolgens uitdrukkelijk verzocht om het bericht over het verbod naar ons toe te sturen. Zó! Zoetermeer kent het verbod niet en is het niet eens met het verbod en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. Bij Zó! heeft geen enkele ondernemer zijn onvrede geuit over het verbod. Er is dus ook géén sprake van een begrafenisondernemer die voor ophef zorgt.

Wij hebben de volgende vragen in aanvulling op onze vragen van 30 april:

1. Kloppen de hierbovengenoemde citaten? Zijn deze uitspraken namens de gemeente/het college gedaan?

2. Indien dit het geval is: Waarop zijn de uitspraken gebaseerd?

3. Indien dit niet het geval is: Wat is er dan namens het college gezegd/bedoeld door de woordvoerder?

4. Blijkbaar is er al een mening en een reactie op onze vragen geformuleerd. We hebben nog niet eerder een reactie op onze vragen in de krant gelezen nog vóór we zelf de antwoorden hebben gekregen. Wij verbazen ons daarover. Kunnen wij de antwoorden op onze vragen per ommegaande ontvangen?

5. Wij weten niet wanneer het college heeft besloten tot het verbod (wij konden het niet vinden in de collegebesluiten) maar uit de kopie van de e-mail die in ons bezit is, krijgen wij de indruk dat de begrafenisondernemers in maart 2016 zijn geïnformeerd: '(...) Is het niet meer toegestaan bloemstukken bij het oorlogsmonument te plaatsen.' In het stukje in het AD lijkt het erop dat slechts één ondernemer te maken heeft gekregen met een verbod. Wij horen graag of dit juist is, en hoe dat dan juridisch in elkaar steekt.

Zó! Zoetermeer

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads