Aangepast zoeken

vrijdag 13 mei 2016

Geld, drugs en (nep)wapens bij actie in Den Haag

Den Haag - Bij een grootscheepse gerichte controle actie in het centrum van Den Haag hielden agenten donderdag 12 mei in totaal zeventien personen aan. Ook namen zij onder meer 600 gram hennep, een hakbijl, drie nepvuurwapens, een ploertendoder en twee boksbeugels in beslag.

Controle PaviljoensgrachtRuim honderd politiemedewerkers van het district Den Haag Centrum van de politie-eenheid Den Haag nemen donderdag deel aan deze zogenoemde gerichte controle actie. Hierbij richt de politie zich vooral op ‘opvallende voertuigen’ die in het centrum rijden. Het doel is om bestuurders of inzittenden op te sporen die zich bezig houden met criminele activiteiten op het gebied van verdovende middelen of delicten als auto- of woninginbraken.
Even na 15.00 uur nemen agenten hun posities in op de Zorgvlietstraat, Weteringkade, Van Dijckstraat en De Heemstraat. Motoragenten rijden in de straten rondom deze locaties en plukken mogelijk verdachte bestuurders uit het verkeer. Een volgepakte auto, een extreem dure bak met een zeer jonge bestuurder, of gewoon mensen die afwijkend reageren als ze alleen al een agent zien.

‘A gift’

Hakbijl in beslag genomenAan de lopende band halen motoragenten op de vier verschillende locaties auto’s naar binnen. Bij de controle op De Heemstraat, die pal voor het politiebureau plaatsvindt, is het al snel raak. Een bestuurder van een auto met een Pools kenteken heeft een kleine hakbijl half onder zijn stoel liggen. ‘A gift’, zegt hij. De man wordt aangehouden, de inzittenden mogen hun weg vervolgen. Kort daarna is het op deze locatie weer raak en vinden agenten in een voertuig drie nepvuurwapens, die nauwelijks van echte vuurwapens zijn te onderscheiden. Ook deze bestuurder wordt aangehouden.

Hard rennend er vandoor

Even verderop in de Van Dijckstraat is het aan het eind van de middag een komen en gaan van auto’s. Daar presteert een jonge automobilist het om, zodra een motoragent op de Hoefkade hem aangeeft te volgen, zijn auto met draaiende motor aan de kant te zetten en er vervolgens hard rennend vandoor te gaan. De man weet te ontkomen. De twee andere inzittenden hebben geen idee bij wie ze in de auto zaten, laat staan dat ze wisten waarom hij er vandoor ging…

500 gram hennep

500 gram hennepIn het tweede deel van de controle, aan het begin van de avond, hebben agenten op de parkeerplaats onder het viaduct van de Weteringkade al vrijwel direct hun handen vol. Eerst leidt een motoragent een Jaguar binnen. De twee inzittenden ondergaan vrij stoïcijns de controle. Ook als een agent in de auto een koffiebus met daarin een zakje gevuld met henneptoppen vindt. De bestuurder heeft al antecedenten met drugs, dus een vervolgonderzoek is meer dan gerechtvaardigd. Niet onterecht, blijkt al snel. In de kofferbak vinden agenten een zak hennep, naar later blijkt circa vijfhonderd gram. Beide mannen worden aangehouden. De hennep en hun auto worden in beslag genomen.

Op de vlucht

Tegelijkertijd met de aanhouding van het tweetal presteert een inzittende van een net binnengebrachte bestelwagen uit de auto te springen en de Schenkkade op te vluchten, direct zodra de auto stilstaat. Omdat het gros van de agenten zich op dat moment richt op de Jaguar, lijkt de man te kunnen ontkomen. Een van de agenten zet echter ook een sprint in, een wachtende motorrijder start zijn motor en rijdt erachter aan. Nog geen vijf minuten later keren zij terug, met de man. Later blijkt dat hij het op een lopen zette omdat hij nog openstaande boetes had. De bestuurder en andere inzittende mogen hun weg overigens lopend vervolgen. Hun auto blijkt niet APK-gekeurd en niet verzekerd. 

Openstaande boetes

’s avonds wordt de controleplaats aan de Zorgvlietstraat ingewisseld voor een controlelocatie aan de Paviljoensgracht, om de hoek bij de Doubletstraat. De controle daar kent een vrij rustige start met alleen een aanhouding van een man die een ploertendoder bij zich heeft. Als een motoragent aan komt rijden met in zijn kielzog een Fisker leidt dit bij de tientallen toeschouwers die rondom de controleplaats staan of op bankjes hebben plaatsgenomen tot geroezemoes. ‘Er rijden in Nederland maar twee Fiskers van deze kleur’, zegt de eigenaar trots tegen de agenten. Hij mag zijn weg al snel vervolgen. 

Resultaten

Contant geld | Foto politie-eenheid Den HaagGedurende de actie controleerden agenten in totaal zo’n 275 voertuigen met daarin in totaal circa 380 personen. Politiemensen hielden twee personen aan voor het bezit van 500 gram hennep, hun auto werd in beslag genomen. Een man die 100 gram hennep bij zich had werd eveneens aangehouden. Tijdens de controle hielden agenten in totaal vier personen aan voor het bij zich hebben van een hakbijl, drie nepvuurwapens, een ploertendoder en twee boksbeugels. Acht personen werden aangehouden omdat zij nog stonden gesignaleerd voor onder meer openstaande boetes en celstraffen. Een laatste aanhouding vond plaats voor het rijden zonder rijbewijs. (Foto’s politie-eenheid Den Haag)
(politie.nl)

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads