Aangepast zoeken

maandag 2 mei 2016

Doodslag in Zoetermeer, 12 jaar celstraf voor echtgenoot

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 44-jarige man tot 12 jaar celstraf omdat hij op zeer gewelddadige wijze zijn vrouw, met wie hij 20 jaar had samengeleefd, om het leven heeft gebracht. Hij heeft haar in de slaapkamer van zijn woning 73 maal in haar hoofd, hals en bovenlichaam gestoken en haar keel met een mes doorgesneden.

Voorbereidingen dader

Het slachtoffer had hem 2 weken vóór haar dood verlaten en is bij haar nieuwe partner gaan wonen. In de nacht van 2 juni 2015 heeft verdachte haar opgebeld en gevraagd bij hem langs te komen omdat het niet goed met hem ging. Kort voor zij kwam, heeft verdachte voorbereidingen in de slaapkamer getroffen omdat hij wilde dat zij naar hem zou luisteren en zijn vragen zou beantwoorden.

Hij heeft elektriciteitskabels aan het bed vastgemaakt waarmee hij haar zo nodig zou kunnen vastbinden, heeft een ijspriem gepakt en op het bed gelegd en heeft het messenblok uit de keuken in de slaapkamer gezet. Eenmaal in de woning is een worsteling ontstaan waarbij de man het slachtoffer heeft gedood. Hij heeft daarna meermalen tevergeefs geprobeerd een einde aan zijn leven te maken.

Opzet op haar dood

Volgens de advocaten van verdachte heeft de man niet bewust de kans aanvaard dat het slachtoffer zou overlijden en had hij geen opzet op haar dood: hij heeft haar dood nooit gewild, was boos, handelde in een waas en verkeerde in een dissociatieve toestand. De rechtbank acht bewezen dat hij de voorwaardelijke opzet heeft gehad op haar overlijden omdat hij heel bewust heeft gehandeld door de voorwerpen waarmee hij haar heeft gedood in de slaapkamer klaar te leggen. Direct na zijn aanhouding weet hij bovendien gedetailleerd te vertellen wat er is gebeurd, wat niet aansluit bij een toestand die de advocaten beschrijven, een toestand die bovendien ook niet bij verdachte als stoornis wordt gediagnosticeerd door de deskundigen die verdachte hebben onderzocht.

Toerekeningsvatbaar

De rechtbank gaat er van uit dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Omdat hij het slachtoffer op gruwelijke wijze heeft gedood en aan de nabestaanden ernstig leed heeft toegebracht is een lange gevangenisstraf in dit geval passend.

Nabestaanden

Aan de nabestaanden van het slachtoffer wordt een schadevergoeding toegekend. Het gaat in dit geval om reis- en uitvaartkosten van ruim 7000 euro. Een deel van de kosten zijn vergoed door de verzekering van het slachtoffer. Om die reden kan niet het volledige bedrag dat door de nabestaanden is gevorderd worden toegewezen.

Geen moord maar doodslag


Bij doodslag is de opzet gericht op het doden van het slachtoffer, maar is er géén sprake van voorbedachte rade. Bij moord is de opzet ook gericht op het doden van het slachtoffer, maar is er wél sprake van voorbedachte rade.

De officier van justitie heeft aan de verdachte doodslag ten laste gelegd. Om die reden hoeft de rechtbank slechts de vraag te beantwoorden of verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en kan de rechtbank überhaupt niet veroordelen voor moord.
(rechtspraak.nl)

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads