Aangepast zoeken

vrijdag 20 mei 2016

Bijvriendelijke planten voor 125 scholen in Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Leiden

Maar liefst 125 scholen in de regio Holland Rijnland en Zoetermeer doen deze ronde mee aan het programma Bijen in de Buurt van Fonds 1818. Zij gaan de bijen helpen met in het totaal 4500 planten voor op het schoolplein. De planten worden hen ter beschikking gesteld door Fonds 1818 en Provincie Zuid-Holland. Vorig jaar plantten zij via Bijen in de Buurt al 25.000 bollen en kregen ze een educatief bijenhotel, en via Samen Duurzaam Holland Rijnland, de NME-samenwerking in de regio, het lespakket Bijen in de Buurt.
Bijen in de buurt is er niet alleen voor scholen. Ook inwoners en buurttuinen langs bijenlinten vanuit Alpen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer naar het buitengebied helpen via Bijen in de Buurt mee bloemrijke linten te vormen. Dit jaar en vorig jaar samen plantten zij via Bijen in de Buurt 5.500  bijvriendelijke planten en  40.000 bollen.
Bijenlinten
De bijvriendelijke planten en bollen krijgen een plek in (voor)tuinen, geveltuintjes, balkons etc. Bijen in de Buurt maakt van gewone straten in de steden bloeiende bijenlinten. Ze lopen via de fietsroutes de stad uit naar de randen van de steden. Daar sluiten ze aan, of gaan ze aansluiten op linten in het Land van Wijk en Wouden.  Op deze manier ontstaat een bijenlandschap met voldoende voedsel (bloemen) en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. Dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij. En zonder bij geen aardbei, appel, koffie of chocola. Een bijenlandschap helpt niet alleen bijen en hommels en, door hun bestuiving, onze voedselproductie, het is ook goed voor andere planten en dieren én het ziet er prachtig uit.
Meedoen aan echt wetenschappelijk onderzoek van Naturalis
In het pakket van Bijen in de Buurt zit een aardbeienplant. Scholen en inwoners die deelnemen aan Bijen in de Buurt kunnen hiermee bijdragen aan onderzoek van Naturalis. Naturalis onderzoekt welke bezoekers er op de aarbeibloemen afkomen. De foto’s van de insecten kan je insturen via www.bijenradar.nl. Ook zijn er foto’s nodig van de aardbeien die aan de plantjes groeien, want een goed bestoven aardbei is mooi van vorm. iedereen die aardbeienplantjes heeft kan via www.bijenradar.nl meedoen.

Bijen in de Buurt is een programma van Fonds 1818, ondersteund door de Provincie Zuid-Holland. Stichting Land van Wijk en Wouden voert het programma uit. Het is onderdeel van de Groene Cirkel Bijenlandschap. Ander beheer en een bijvriendelijke inrichting moeten zorgen voor een netwerk van verbindingen met voldoende voedsel en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. De Groene Cirkel Bijenlandschap komt voor uit Groene Cirkels, het samenwerkingsverband van Heineken, provincie Zuid-Holland en kennisinstituut Alterra Wageningen UR, gericht op een klimaatneutrale Heineken-brouwerij, een duurzame economie en een aangename leefomgeving. Kijk voor meer informatie op www.bijenindebuurt.nl en www.bijenlandschap.nl.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads