Aangepast zoeken

maandag 23 mei 2016

4.100 meldingen bij ‘Dag blauwe envelop’

Bij het Meldpunt ‘Dag blauwe envelop’ van de Belastingservice Ouderenbonden zijn sinds november 2015 ruim 4.100 meldingen binnengekomen van mensen die zich zorgen maken over de snelle digitalisering van de Belastingdienst. Aanleiding was de mededeling van de Belastingdienst dat de ‘blauwe envelop’ op den duur zal verdwijnen en dat alle post digitaal verstuurd gaat worden. De burger ontvangt post dan in een digitale brievenbus: de Berichtenbox.

Duidelijk signaal

De duizenden meldingen zijn volgens de seniorenorganisaties een duidelijk signaal aan de overheid. ‘Net als ik zijn er veel mensen die geen computer hebben. Om toch op de hoogte te blijven zouden wij graag schriftelijk informatie willen blijven ontvangen’, zo schrijft een van de melders in een brief. Veel melders voelen zich vooral buitenspel gezet en in een afhankelijkheidsrelatie gemanoeuvreerd.

Belang papieren communicatie

De seniorenorganisaties zien in de signalen vooral zorgen over de snelheid waarmee de digitalisering van belastingberichten wordt ingevoerd. “De overheid heeft in de communicatie over de toeslagen het belang van papieren informatie onderschat. Zo zijn veel mensen overvallen door het bericht dat dit hun laatste papieren brief met informatie was. Laten de ruim 4.100 meldingen een signaal voor de overheid zijn, zodat een misstap wordt voorkomen bij het uitfaseren van de ‘echte’ blauwe envelop. De Belastingdienst en staatssecretaris Wiebes van Financiën moeten daarom al in een vroeg stadium in de communicatie verwijzen naar organisaties die hulp organiseren en hen faciliteren”, licht Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, toe.

Zorg voor alternatieven

De seniorenorganisaties benadrukken, niet tegen digitalisering van diensten te zijn. Maar bedrijven en overheden moeten goede alternatieven bieden voor mensen die niet of verminderd digitaal vaardig zijn, om wat voor reden dan ook. Dit geldt voor senioren, maar ook voor mensen die om financiële redenen of door een chronische ziekte of beperking niet met een computer kunnen werken. Voor deze groepen bestaat nu vrijwel geen vangnet.

Kleine stap

Eind 2015 kwam Wiebes enigszins tegemoet aan de zorgen van de seniorenorganisaties door toe te zeggen dat wie geen computer heeft, digibeet is of echt geen vrienden of familie heeft om te helpen, toch nog een papieren brief van de Belastingdienst kan ontvangen. Een paar weken later meldde hij dat de papieren blauwe envelop het komende half jaar ook blijft voor de definitieve beschikking van toeslagen. Den Haan “Dat is een stap in de goede richting. Nu moet er snel gewerkt worden aan een gedegen en betrouwbaar vangnet voor iedereen die geen toegang heeft tot internet. Daaraan is nog te weinig aandacht besteed.”

Meer informatie

De Belastingservice Ouderenbonden is een initiatief van de ANBO, KBO en PCOB.
Meldpunt ‘Dag blauwe envelop’ is telefonisch, schriftelijk en online te bereiken:
- Telefonisch: Belastingservice Ouderenbonden 0900 – 040 1437 (€ 0,10 ct per minuut), elke werkdag bereikbaar tussen 9.30 tot 12.30 uur.
- Schriftelijk: Meldpunt Dag blauwe envelop, Postbus 325, 5201 AH ’s-Hertogenbosch.

- Via internet: www.dagblauweenvelop.nl

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads