Aangepast zoeken

dinsdag 26 april 2016

SCP-cijfers mantelzorg zeer zorgelijk

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat twintig procent van de ouderen en mensen met een beperking geen beroep kunnen doen op mantelzorg. Als alle volwassenen worden meegeteld heeft bijna tien procent niemand om op terug te vallen. Voor het onderzoek zijn cijfers uit 2014 gebruikt.

SCP-cijfers bevestigen eerder ANBO-onderzoek

Directeur-bestuurder Liane den Haan reageert: “Het onderzoek bevestigt eerder ANBO-onderzoek, ook uit 2014, waarin mensen dit ook aangeven. Het is zeer zorgelijk, want de overheid wil juist dat we meer een beroep doen op familie, vrienden en buren. Maar in de praktijk zie je dat dit ingewikkeld is. Niet iedereen heeft de beschikking over een sociaal netwerk en degenen die dit wel hebben vinden het vaak lastig om veelvuldig een beroep te doen op anderen. Veel ouderen vinden het moeilijk om hulp te vragen. Ze hebben het idee al snel iemand tot last te zijn.”

Ook omgeving moet leren hulp te bieden

De cultuuromslag van hulp vragen én geven zit nog niet bij de mensen tussen de oren. “Het zijn niet alleen de ouderen of mensen met een beperking die moeten leren om hulp te vragen. De omgeving heeft daar ook een verantwoordelijkheid in. Ook zij moeten leren om hulp aan te bieden”, zegt Den Haan.

Taak voor gemeenten

Daarnaast vindt ANBO dat gemeenten hun taak om het sociale netwerk in kaart te brengen bij het keukentafelgesprek voor een Wmo-aanvraag, veel serieuzer moeten nemen. Den Haan: “Nu vragen ze of iemand een sociaal netwerk heeft en als iemand dan ‘ja’ zegt, wordt er verder niet meer naar gekeken of dat ook echt zo is."

ANBO pleit voor mantelzorgvergoeding


ANBO pleit voor een vergoeding voor mensen die écht geen sociaal netwerk hebben. Zij kunnen met die vergoeding dan betaalde mantelzorg inkopen.

Beluister hier het interview met woordvoerder Manon Huisman in het radioprogramma De Ochtend op NPO1.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads