Aangepast zoeken

woensdag 20 april 2016

Registreer wat u lief is

Den Haag e.o. - Haar portable harde schijf werd gestolen bij een inbraak. Een nieuwe harde schijf is natuurlijk zo gekocht, maar voor het slachtoffer was dit veel meer dan een handig apparaat. Op de schijf stonden haar enige bevallingsfoto’s. Doordat ze het serienummer bij de aangifte had opgegeven, kon de politie haar deze onvervangbare beelden teruggeven.

Zo belangrijk kan het dus zijn om uw spullen te registreren. Toen de politie in augustus in een woning in Den Haag op een grote hoeveelheid gestolen spullen stuitte, kon een agent eenvoudig de eigenaresse achterhalen door het serienummer van de harde schijf in het politiesysteem in te voeren. Vaker moet de politie echter verder speuren om de oorspronkelijke eigenaren te achterhalen. Bijvoorbeeld door te kijken of foto’s op telefoons en laptops van een naam zijn voorzien. 

Horloge terug via een oud mobieltje

horlogesToen hij aangifte deed van diefstal van zijn kostbare Seikohorloge, vergat de Hagenaar op te geven dat zijn oude mobiel ook was gestolen. Ironisch genoeg zorgde juist die mobiel ervoor dat hij zijn exclusieve uurwerk uiteindelijk terugkreeg. In dezelfde woning als waar de harde schijf van de Zoetermeerse werd gevonden, lag ook het mobieltje. Een agent dook in de foto’s die op de telefoon opgeslagen waren en ontdekte een foto van een factuur met een naam erop. De politie nodigde deze persoon uit naar het bureau te komen. De agente herkende de Hagenaar van een foto die eveneens in de telefoon stond. ‘Heb jullie mijn horloge ook teruggevonden?’, wilde hij weten. Een tweede agent meldde dat er bij een zoeking in een andere woning inderdaad een Seiko was gevonden. Als eigenaar wist hij te vertellen dat het horloge te herkennen was aan een bijzondere schrikkeljaaraanduiding en beschadigingen aan het glas. Bovendien had hij een foto op zijn smartphone staan waarop hij de Seiko droeg. Herenigd met zijn unieke uurwerk ging de man huiswaarts.

Vijfentwintig zaken opgelost

In het onderzoek waarin onder andere de harde schijf en het horloge werden teruggevonden, hield de politie in totaal zeven verdachten aan. Ongeveer vijfentwintig inbraken en diefstallen konden worden opgelost doordat de politie goederen aan de eigenaren kon teruggeven. De zaak tegen de verdachten moet nog voor de rechter komen.

Digitaal of op papier

Uw waardevolle spullen registreren kan op verschillende manieren, zowel digitaal als op papier. Gaat het om sieraden of andere spullen zonder type- of serienummer, zet deze dan op de foto, met een liniaal ernaast zodat je kunt zien hoe groot de kostbaarheden zijn. Zet er ook een duidelijk omschrijving bij. Ook kunt u uw postcode en huisnummer in voorwerpen laten graveren. Als u kopieën van computerbestanden en foto’s maakt, dan hebt u in geval van een inbraak in ieder geval deze kopieën nog, bovendien helpt dit het verdere politieonderzoek.

Registratiekaarten en app

autoradio'sOp politie.nl vindt u de verzamelregistratiekaart, om informatie over al uw waardevolle bezittingen, van apparatuur tot waardedocumenten, te documenteren. Hebt u veel kunst en antiek in huis, gebruik dan ook de kunst- en antiekregistratiekaart. U kunt de kaarten uitprinten en invullen. Steeds als u nieuwe zaken aanschaft, kunt u de serienummers aan de kaart toevoegen. Liever digitaal? Kies dan de app Stopheling. Ga hiervoor naar stopheling.nl. Met de app kunt u niet alleen uw bezittingen registreren maar ook checken of iets dat u wilt kopen als gestolen geregistreerd staat. Gestolen spullen waarvan op of na 1 januari 2010 aangifte is gedaan, staan in het register.

Doe altijd aangifte

Om de kans dat u uw spullen na een inbraak terugkrijgt te vergroten, moet u in ieder geval aangifte doen. Dan kan de politie een onderzoek starten en u helpen uw gestolen spullen terug te krijgen. Bovendien krijgt de politie meer inzicht in welke helers er zijn en hoe zij werken.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks verhalen op Politie.nl over de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit door onze eenheid en de maatregelen die mensen zelf kunnen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden. Eerder verschenen artikelen over babbeltrucs, woninginbrakenautoinbraken en heling.

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads