Aangepast zoeken

donderdag 14 april 2016

Koningsdag in het Stadsmuseum Zoetermeer

Woensdag 27 april is het Koningsdag! Overal in de stad zijn er festiviteiten en activiteiten. Het museum is die dag open van 11:00 – 17:00 voor de speciale Koningsdagprijs van € 1,00. De prijs is inclusief een glaasje (oranje) limonade en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Gestold Geluk’. Bij mooi weer is een bezoekje aan de beeldentuin achter het museum ook een aanrader.

Kunst in ’t Kleine Kamertje
Speciaal voor Koningsdag is het museumtoilet omgetoverd tot een kunsttoilet waarin je je ogen uitkijkt.
Tentoonstelling ‘Gestold Geluk’
Mensen reizen (meer dan ooit) en willen graag een herinnering aan reis- en vakantiebestemmingen. Vroeger maakten we vakantiekiekjes en stuurden de thuisblijvers leuke prentbriefkaarten met bezienswaardigheden. Tegenwoordig maken we selfies met een smartphone en plaatsen die meteen op Facebook of Instagram. Toch blijft het tastbare souvenir, als blijvende herinnering aan de vakantieplek, nog steeds ongekend populair. Daarom toont het Stadsmuseum Zoetermeer een tentoonstelling over stadssouvenirs.
Het souvenir van…
Voor de tentoonstelling ‘Gestold Geluk’ hebben we een oproep geplaatst om een reissouvenir aan ons uit te lenen. Mensen uit de hele regio hebben in totaal 100 souvenirs ingebracht, met de persoonlijke herinnering die erbij hoort. Want juist dat maakt souvenirs bijzonder: het combineert geluk én melancholie. Het roept de herinnering op aan de aanschaf, maar roept tegelijkertijd ‘het is voorbij’. De ingebrachte souvenirs worden in de tentoonstelling in een bredere cultuurhistorische context geplaatst onder gastcuratorschap van designhistorici en souvenirliefhebbers André Koch en Wilma Kliphuis. Er is speciale aandacht voor de collecties van verschillende verzamelaars, onder andere van sneeuwbollen, souvenirlepels en L’Ancora ceramiek, om de veelzijdigheid van het begrip ‘stadssouvenir ‘ te duiden.  
Trek een souvenir
In het museum staat een levensechte automatiek, waaruit je geen snack maar een souvenir kunt trekken. In de automatiek zitten 24 mini-voorwerpen die typisch Nederlands zijn, bijvoorbeeld klompjes, Wilhelmina-pepermuntjes, een mini-kaasschaaf en geitenwollensokken. Wie een voorwerp trekt, mag een suggestie doen voor een nieuw voorwerp dat onze streek het beste typeert.
Ga op ontdekkingsreis met het ‘Gestold geluk-paspoort’
Vind jij op vakantie gaan ook zo leuk? Je hoeft even helemaal niks. Alleen maar avonturen beleven! In het Stadsmuseum Zoetermeer is een tentoonstelling die over vakantie gaat. En dan vooral over de souvenirs die mensen mee terug nemen. Kinderen van 6-12 jaar kunnen voor € 1,00 op reis door de tentoonstelling met een koffertje en het ‘Gestold geluk-paspoort’.
Koningsdag in het Stadsmuseum Zoetermeer
27 april, open: 11:00 – 17:00, speciale toegangsprijs: € 1,00 (incl. limonade en bezoek tentoonstelling)

Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, tel. 079-3164735, www.stadsmuseumzoetermeer.nl

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads