Aangepast zoeken

vrijdag 29 april 2016

Geen straf voor brandstichter Rijswijkse scholen

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 40-jarige man uit Den Haag ontslagen van alle rechtsvervolging.

Opzettelijk brand gesticht

De rechtbank verklaart bewezen dat de man op 24 juli 2015 te Rijswijk opzettelijk brand heeft gesticht waardoor twee basisscholen aan de Willem van Rijswijckstraat geheel zijn verbrand. Hij heeft bekend bladeren in brand te hebben gestoken waardoor een fietsenstalling vlam heeft gevat.

Stoornis

Bij deze verdachte is sprake van zwakzinnigheid en een autistische stoornis. De man is sinds zijn jeugd niet in staat zelfstandig te leven in deze maatschappij. Hij is volledig afhankelijk van de hem extern opgelegde structuur, toezicht en ondersteuning. Door zijn stoornis is verdachte niet strafbaar en wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging.

Geen TBS

De rechtbank is van oordeel dat aan deze verdachte geen TBS-maatregel met voorwaarden kan worden opgelegd. De man is niet in staat akkoord te gaan met de voorwaarden van een dergelijke maatregel. TBS met dwangverpleging (wat nog verder gaat) is voor deze verdachte volstrekt ongepast.

Ontslag van rechtsvervolging


Ontslag van alle rechtsvervolging betekent dat de rechter besluit dat een verdachte geen straf kan krijgen, hoewel het ten laste gelegde strafbare feit wél bewezen is. Dit is dus iets anders dan vrijspraak, waarbij het ten laste gelegde feit níet bewezen is. Ontslag van alle rechtsvervolging gebeurt als de verdachte het ten laste gelegde feit wel gepleegd heeft, maar dit feit niet strafbaar is, of de dader niet strafbaar is. In deze zaak heeft de rechtbank besloten dat de dader niet strafbaar is.
(rechtspraak.nl)

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads