Aangepast zoeken

vrijdag 22 april 2016

Babbeltrucs blijven een plaag: Veel senioren slachtoffer van criminelen

Nog steeds zijn vele senioren slachtoffer van babbeltrucs: overtuigende smoesjes die door criminelen worden gebruikt om iemand te beroven van geld, pinpas of gegevens. Vaak zijn ouderen het doelwit. ANBO reageert vandaag in de Telegraaf op een preventiecampagne van de politie. Met nieuwe campagnefilmpjes wil de politie het onderwerp meer op de kaart zetten.

Onderschatting

In een interview op Radio 5 zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: “Het is moeilijk te zeggen hoeveel slachtoffers er precies zijn per jaar. Dat komt omdat babbeltrucs een verzamelnaam is voor misdaden die bij de politie verschillend worden geregistreerd. Bijvoorbeeld overvallen, inbraken met of zonder geweld of misleiding.” Cijfers die er wel zijn, onderschatten het probleem. “Veel ouderen doen geen aangifte van een babbeltruc, vaak omdat ze zich –ten onrechte- schamen. Doe juist altijd aangifte en probeer een goed signalement door te geven.”

Bewustwording


ANBO is blij dat de politie op diverse manieren senioren bewust maakt van de risico’s, maar ook actief tips geeft over wat je kunt doen om tegen babbeltrucs te beschermen. Den Haan: “Het is geen fijne boodschap dat je mensen wat minder snel moet vertrouwen, maar je kan maar beter alert zijn en voorbereid dan slachtoffer worden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips die echt kunnen helpen. Zo worden steeds meer senioren weerbaarder tegen dit soort criminaliteit.”

0 reacties:

Een reactie posten

Gratis ads